Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Στο φόντο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής

Στο φόντο της χτεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης κινούνται τα ρεπορτάζ και η αρθρογραφία των διεθνών αστικών ΜΜΕ, με τα δημοσιεύματα, βέβαια, να αντανακλούν και τις ιδιαίτερες «ανησυχίες» κάθε αστικής τάξης, για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις είτε από ένα «Grexit», είτε από μια «χαλάρωση» των κανόνων της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο «Guardian» αναφέρεται στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να μην αναμένει σύντομα κάποιας μορφής «ανακούφιση» σε ό,τι έχει να κάνει με την εξυπηρέτησή του. Οι υπουργοί Οικονομικών που κατέφθασαν χθες στις Βρυξέλλες, συνεχίζει, ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι αναμένουν άμεση γραπτή δέσμευση από την Αθήνα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τις συζητήσεις για το χρέος.

Στη συνέχεια, κάνει λόγο περί «ανοιχτού διχασμού» που έχει επέλθει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ο μεν αντιπρόεδρος Λετονός Β. Ντομπρόφσκις, επισήμανε ότι ανάμεσα στα όσα εξετάζονται δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που ο Γάλλος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «Grexit» ως μία «τρομερή συλλογική αποτυχία».

Πάντως, την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα της γερμανικής «DW» φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ απορρίπτει ένα "Grexit"» επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να μην επιθυμεί ένα Grexit, «ωστόσο δεν θα είναι ενδοτική». Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι τα ρίσκα ενός «Grexit» θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα της παραμονής και γι' αυτό το λόγο διατηρείται «μόνιμα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό», την ίδια στιγμή που επιδεικνύει «αποφασιστική αντιμετώπιση των όχι και λίγων στελεχών στο κόμμα της, που απορρίπτουν κάθε επιπλέον βοήθεια προς την Αθήνα»...

Πάντως, επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο, η επιθυμία της αυτή δεν θα οδηγήσει τη Γερμανία στην αποδοχή μιας λύσης «που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Αρχή για την όποια συμφωνία είναι η παροχή βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους με αντίτιμο τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις», ενώ επί του παρόντος, αναφέρει, δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο «France 24» κάνει λόγο περί πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων ενόψει εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η Αθήνα καταθέτει νέες προτάσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών, με αντάλλαγμα το «κούρεμα» κατά 30% του χρέους της. Συνεχίζει τονίζοντας ότι μετά τη συντριπτική πλειοψηφία που έλαβε η απόρριψη των προτάσεων των δανειστών στο «αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα» της περασμένης Κυριακής, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούνται στην επιφάνεια μόνο χάρη στη βοήθεια που προσφέρει η ΕΚΤ, αποφεύγοντας έτσι μία χαοτική έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

Τέλος, το ιταλικό «ANSA» στέκεται στις ανακοινώσεις του ΔΝΤ περί περιορισμένης πιθανότητας μιας πλήρους μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, ωστόσο υπογραμμίζει ότι μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ιταλία. Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζονται οι συνεχείς τοποθετήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, με τις οποίες επιμένει ότι η Ιταλία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εξέλθει από την Ευρωζώνη, καθώς η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενώ πάντα διαθέτει το καταφύγιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ