Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΤΑΒΑ.-- Μικρή πρόοδο στην αντιμετώπιση των εκατοντάδων πύρινων μετώπων που αποτεφρώνουν καθημερινά εκατοντάδες εκτάρια δασικής έκτασης σημειώνουν οι πυροσβεστικές αρχές του δυτικού Καναδά, καθώς η βελτίωση της ορατότητας (λόγω της αλλαγής στη φορά πνοής του αέρα) επέτρεψε χτες σε περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη να σβήσουν κάποιες εστίες φωτιάς. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί πέρα από δεκάδες πυροσβέστες και εκατοντάδες Καναδοί στρατιώτες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε «εσωτερικό τεχνικό θέμα και όχι επίθεση του κυβερνοχώρου» ανακοίνωσαν χτες οι αρχές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) ότι οφειλόταν η προχτεσινή τετράωρη διακοπή στις συναλλαγές. Το τεχνικό πρόβλημα συνέβη την ίδια μέρα που μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Αμερική, η «United Airlines», αναγκάστηκε να διακόψει όλες τις πτήσεις της για δύο ώρες, ενώ τεχνικά προβλήματα είχε και η αρχική σελίδα του ιστότοπου της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο μεγάλος αμερικανικός τουριστικός επιχειρηματικός όμιλος «Carnival» ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκινήσει ταξίδια από το Σικάγο προς την Αβάνα της Κούβας.

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ.-- Ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης απέπεμψε χτες τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης, Αντονι Μπατς, κατηγορώντας τον ότι με τον τρόπο που διοίκησε τις αστυνομικές αρχές αύξησε την εγκληματικότητα, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών με πιο χαρακτηριστικό θύμα το φόνο του 25χρονου Φρέντι Γκρέι τον περασμένο Απρίλη στη διάρκεια σύλληψης.

ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ.-- Η πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νότια Καρολίνα αποφάσισε χτες με 93 ψήφους υπέρ και 27 κατά, την υποστολή της σημαίας της συνομοσπονδίας από τις εγκαταστάσεις του κυβερνείου και του τοπικού κοινοβουλίου. Η σημαία της συνομοσπονδίας των ηττημένων νοτίων πολιτειών στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-1865) χρησιμοποιήθηκε επί πολλές δεκαετίες κυρίως στον αμερικάνικο νότο σαν σύμβολο δουλείας από ρατσιστικές οργανώσεις λευκών Αμερικανών. Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για την υποστολή της σημαίας έπαιξε το μακελειό της 17ης Ιούνη σε παλαιά εκκλησία Μεθοδιστών Αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον της Ν. Καρολίνας από τον 21χρονο λευκό ρατσιστή, Ντίλαν Ρουφ.

ΟΥΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Ο πρώην δικτάτορας της Γουινέας, Μούσα Νταντίς Καμαρά παραπέμφθηκε χτες σε δίκη για τη σφαγή πάνω από 150 υποστηρικτών της αντιπολίτευσης σε διαδήλωση του 2009 δήλωσε χτες δικηγόρος του κατηγορούμενου στην Μπουρκίνα Φάσο όπου έχει αυτοεξοριστεί τα τελευταία χρόνια. Ο Καμαρά κατέλαβε την εξουσία στη δυτικοαφρικανική Γουινέα το 2008, ώρες μετά το θάνατο του τότε προέδρου Λανσάνα Κοντέ.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγκάντα Αμάμα Μπαμπάζι (και πρώην στενός συνεργάτης και σύμμαχος του νυν προέδρου της χώρας Γιοβέρι Μουσεβένι) συνελήφθη χτες, ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς από την πρωτεύουσα της χώρας, Καμπάλα, σε πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου επρόκειτο να συναντηθεί με υποστηρικτές του. Ο Μπαμπάζι, πριν έναν μήνα, είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

ΣΟΦΙΑ.-- Αισιόδοξος ότι θα μειωθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία με βάση τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στη λίστα διαμόρφωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από την αρμόδια αρχή διαχείρισης (EWRC) εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Ιβάν Ιβάνοφ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο πρώην διοικητής σερβικής παραστρατιωτικής μονάδας, Ντράγκαν Βασιλίκοβιτς, γνωστός ως «Κάπτεν Ντράγκαν», που κατηγορείται από την Κροατία για εγκλήματα πολέμου εκδόθηκε από την Αυστραλία στις κροατικές αρχές φθάνοντας χτες στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ. Ο Βασιλίκοβιτς, που ζούσε πολλά χρόνια στην Αυστραλία ως Ντάνιελ Σνέντεν, θα μεταφερθεί στο Σπλιτ, όπου η εισαγγελία της πόλης διεξάγει έρευνα σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου εναντίον αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Διώξεις για παραβίαση του δικαιώματος του θύματος στην ανωνυμία άσκησαν χτες οι αστυνομικές αρχές του Νότιου Γιόρκσαϊρ σε βάρος 31χρονου Βρετανού, ο οποίος σε σχόλιο που έκανε στη σελίδα της αστυνομίας στο Facebook σχετικά με δίκη σεξουαλικής κακοποίησης, αποκάλυψε την ταυτότητα του θύματος, κάτι που θεωρείται αδίκημα.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 20 Αιγύπτιοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν χτες στο Αλ Αρίς της βόρειας Χερσονήσου Σινά, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν πάτησε σε βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες τραυματίστηκαν ελαφρά.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δεκάδες υποστηρικτές του Λιβανέζου (Χριστιανού) πολιτικού αρχηγού του «Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος» Μισέλ Αούν, συγκρούστηκαν χτες με στρατιώτες που τους εμπόδισαν να πλησιάσουν κυβερνητικό μέγαρο στο κέντρο της Βηρυτού την ώρα που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο. Κατά τις συμπλοκές, τραυματίστηκαν 17 διαδηλωτές και επτά στρατιώτες. Ο Λίβανος είναι δίχως πρόεδρο από το Μάη του 2014 και ο Αούν κατηγορεί ως υπεύθυνο τον πρωθυπουργό Ταμάμ Σαλάμ πως εκμεταλλεύεται το κενό ασκώντας ακόμη και προεδρικές εξουσίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2016-07-16 00:00:00.0)
Επεισοδιακή διαδήλωση ρατσιστών της «Κου Κλουξ Κλαν» (2015-07-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-05-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-02-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-05-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ