Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Μεταρρυθμίσεις», λιτότητα και επενδύσεις με τις ευλογίες της Μέρκελ

Η περιοδεία της καγκελαρίου επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που δίνουν τα γερμανικά μονοπώλια στην περιοχή

Από τη χτεσινή συνάντηση της Μέρκελ με το Σέρβο Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς
Από τη χτεσινή συνάντηση της Μέρκελ με το Σέρβο Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς
ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ενθαρρύνοντας «μεταρρυθμίσεις» κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μονοπωλίων, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη περιοδεία της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πραγματοποιώντας ευρύ φάσμα συναντήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η Μέρκελ έφτασε στο Βελιγράδι το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει επίσκεψη στην Αλβανία, όπου, πέρα από τον κύκλο επαφών που είχε με την ηγεσία της χώρας, συμμετείχε σε γερμανο-αλβανικό οικονομικό φόρουμ στα Τίρανα, προσκαλώντας τα γερμανικά μονοπώλια να «αξιοποιήσουν» τις εκεί ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το πρωί, μετά τη συνάντησή της με το Σέρβο Πρόεδρο, Τόμισλαβ Νίκολιτς και το Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η Μέρκελ δήλωσε πως «η Σερβία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του Βερολίνου για την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ», αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς οποιονδήποτε υπαινιγμό για «ολοκλήρωση» της διαδικασίας ομαλοποίησης των σερβο-αλβανικών σχέσεων, με μία ενδεχόμενη «αναγνώριση» της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Κάτι που στο παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση είχε θέσει ανεπίσημα σαν «προϋπόθεση» για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ...

Αντίθετα, η Μέρκελ επιχείρησε να εστιάσει το βάρος της επίσκεψής της στα «θετικά αποτελέσματα» δύσκολων οικονομικών μέτρων που «φέρνουν αποτέλεσμα» (καταστροφικά για την εργατική τάξη αλλά σωτήρια για το μεγάλο κεφάλαιο...), ώστε να κάνει αντιδιαστολή, έμμεσα ή άμεσα, με την περίπτωση της Ελλάδας...

Εμφάνισε, έτσι, την κυβέρνηση της Σερβίας σαν το «καλό παιδί», που εφαρμόζει «δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις» (στην προκειμένη περίπτωση, αντιλαϊκά μέτρα όπως μειώσεις μισθών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων). Εμφάνισε αυτές τις πολιτικές συνταγές λιτότητας (στις οποίες συνέβαλε και το ΔΝΤ) σαν «επιτυχές παράδειγμα», ισχυριζόμενη ότι τελικά «η οικονομία της Σερβίας έχει καλά θεμέλια».

«Για να αποφευχθεί το "ελληνικό σενάριο"»

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο εάν η Σερβία μπορεί να βασιστεί σε υποστήριξη από την ΕΕ «για να αποφύγει το ελληνικό σενάριο», η Μέρκελ απάντησε: «Η κατάσταση στη Σερβία είναι τελείως διαφορετική... Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να διαβεί ένα μονοπάτι που δεν είναι εύκολο, αλλά που μπορεί να αποδώσει καρπούς, όπως συνέβη με την Πορτογαλία και την Ισπανία».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι φίλος της Σερβίας, αλλά τα οικονομικά μέτρα και το μονοπάτι που διάλεξε η Σερβία είναι διαφορετικά και θα δώσουν καλά αποτελέσματα». Ο Βούτσιτς εξέφρασε «ευγνωμοσύνη», γιατί η Γερμανία, όπως είπε, είναι ένας «σταθερός, αξιόπιστος εταίρος και από τους μεγάλους χρηματοδότες της χώρας». Εξέφρασε ακόμη «ευγνωμοσύνη για τη γερμανική πολιτική ειρήνης και τις καλές σχέσεις (σ.σ. που προωθεί το Βερολίνο) στα Βαλκάνια»...

Η Μέρκελ, πέρα από τα οικονομικά, τις μεταρρυθμίσεις και την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα που «σαρώνει» τους τελευταίους μήνες τα Βαλκάνια. Είπε ότι κύματα προσφύγων δε θα πρέπει να κάνουν κανέναν «να υψώνει τείχη», εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσφορία της για την απόφαση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν να χτίσει τείχος στα ουγγρο-σερβικά σύνορα, για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στη χώρα του.

Ο Βούτσιτς απάντησε ότι προσπάθησε να μεταπείσει τον Ούγγρο ομόλογό του, χωρίς αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «δε θα υψώσει τείχη για να απωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες».

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας Μέρκελ στα Δ. Βαλκάνια ήταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και από τα πρώτα «πειραματόζωα» των οικονομικών συνταγών της ΕΕ, όπου η ανεργία καλπάζει στο 40% και η φτώχεια «ροκανίζει» τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκείας...

Συναντώντας τον προεδρεύοντα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μλάνταν Ιβανιτς, η Μέρκελ ενθάρρυνε την πραγματοποίηση «οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επιταχύνουν την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ». Οπως είπε, «τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να ευημερήσουν, εάν η Βοσνία αναπτυχθεί καλά... Παρά τα προβλήματα, θεωρώ πως η χώρα έχει μέλλον στην ΕΕ».

Ο Ιβανιτς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η χώρα «μπορεί να μην είναι ιδανική, μπορεί όμως να προσφέρει ευκαιρίες σε όσους κοιτούν μπροστά στο μέλλον».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Σαράγεβο, πηγαίνοντας σε έκθεση φωτογραφίας για τα χιλιάδες θύματα της προ 20ετίας σφαγής στη Σρεμπρένιτσα. Η εμφάνισή της στην έκθεση δημιούργησε κοσμοσυρροή, από δεκάδες άτομα που θέλησαν να την επευφημήσουν, να τη δουν από κοντά και να τη συγχαρούν (!). Κάποιοι απ' αυτούς, προφανώς, ξέχασαν ολότελα το βρώμικο ρόλο της Γερμανίας και άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αιματοκύλισαν και διέλυσαν τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας για την εξασφάλιση νέων δρόμων, πηγών και σταθμών για τα μονοπώλια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απόλυτο γεωστρατηγικό συμφέρον» η ένταξή τους στην ΕΕ (2021-09-14 00:00:00.0)
Συμφωνία Μέρκελ - Βούτσιτς για «διάλογο» με το Κοσσυφοπέδιο (2020-03-19 00:00:00.0)
Σύνοδος χτες στο Βερολίνο για Σερβία - Κοσσυφοπέδιο (2019-04-30 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το παζάρι Σερβίας - Κοσσόβου (2018-12-22 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις για προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ (2018-09-11 00:00:00.0)
Ανησυχία για τα Δ. Βαλκάνια (2017-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ