Σάββατο 11 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αξιωματούχοι του FBI ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 10 άτομα ως ύποπτα για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ για λογαριασμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, έγινε γνωστή νέα επίθεση χάκερς στα προσωπικά δεδομένα 21.500.000 Αμερικανών πολιτών.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ιρακινά στρατεύματα και πολιτοφυλακές Σιιτών απώθησαν επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που προκάλεσε νωρίτερα το θάνατο 10 Ιρακινών στρατιωτών και 12 μισθοφόρων ισλαμιστών στη δυτική επαρχία Ανμπαρ. Το ίδιο 24ωρο ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Βολιβία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ζήτησε να σταματήσει η «γενοκτονία» εναντίον των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και αλλού στον κόσμο, προσθέτοντας στη διάρκεια Παγκόσμιας Συνάντησης Λαϊκών Κινημάτων στη Σάντα Κρουζ ότι «πρέπει επίσης να καταγγείλουμε ότι σε αυτόν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται τμηματικά και τον οποίο βιώνουμε, διαπράττεται ένα είδος γενοκτονίας που πρέπει να σταματήσει».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συμμετείχαν χτες στις ετήσιες φιλο-παλαιστινιακές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή με κεντρικά συνθήματα «Κάτω η Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ», με αφορμή την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού που ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Νέο κύμα εκατοντάδων Βρετανών τουριστών αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους από την Τυνησία μετά από τις νέες προειδοποιήσεις των βρετανικών αντιτρομοκρατικών αρχών ότι επίκειται στη χώρα νέα τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών. Οι τυνησιακές αρχές, πάντως, διαβεβαίωσαν ότι έχουν πάρει «κάθε δυνατό μέτρο», για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ξένων τουριστών στη χώρα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να υποστηριχθεί, τόνισαν χτες η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνάντησή τους στο Ντουμπρόβνικ, όπου τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως η συμβολή της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και τα σχέδια του Ζάγκρεμπ για «εκσυγχρονισμό» των κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς, ακύρωσε τη συμμετοχή του στο ετήσιο διεθνές συνέδριο «Croatia Forum» στο Ντουμπρόβνικ, χωρίς να αναφέρει το λόγο, αν και πριν μερικές μέρες δήλωσε ότι η Σερβία θα παρακολουθεί προσεκτικά, ποιες χώρες θα αποστείλουν στρατό για τη στρατιωτική παρέλαση, που οργανώνει στις 5 Αυγούστου η Κροατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επιχείρηση «Καταιγίδα» (που είχε ως αποτέλεσμα τις σφαγές χιλιάδων Σέρβων αμάχων) και ότι θα θεωρήσει τη συμμετοχή τους αντισερβική στάση.

ΣΟΦΙΑ.-- Στην Πολωνία θα αναθέσει η Βουλγαρία τον εκσυγχρονισμό εννιά, εκ των 19 μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 ανακοίνωσε χτες ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Νικολάι Νέντσεφ, καθώς οι Πολωνοί έδωσαν τις φθηνότερες τιμές για τις επισκευές των κινητήρων, αλλά και προνομιακούς όρους για την αποπληρωμή της επισκευής σε δόσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ