Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχεια πολυεπίπεδων επαφών

ΚΙΕΒΟ.--

Τηλεφωνική επαφή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, καθώς Παρίσι - Βερολίνο παραμένουν ισχυροί «πρωταγωνιστές» στην ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση, αναζητώντας τρόπους διασφάλισης των μονοπωλίων που εκπροσωπούν σε μια «κόντρα» που έχει ευρείες διαστάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία που έχει μια «συνολική κατάπαυση του πυρός» (την οποία στην πραγματικότητα το Κίεβο υπονομεύει παραβιάζοντας και την τελευταία συμφωνία του Μινσκ για εκεχειρία). Επιπλέον, Μέρκελ - Ολάντ επιδοκίμασαν τη συνταγματική αναθεώρηση που προχωρά το Κίεβο, στην οποία η αντιδραστική κυβέρνηση προσπαθεί να προσαρμόσει το θέμα της «αυτονομίας» των επαρχιών του Ντονμπάς στις δικές της επιδιώξεις, επιβεβαιώνοντας πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί συμβιβασμός στην ενδοαστική αντιπαράθεση που μαίνεται στη χώρα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ σήμερα θα βρεθεί στις ΗΠΑ όπου, εκτός από επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, θα παραβρεθεί στην πρώτη αμερικανο-ουκρανική Επενδυτική Συνδιάσκεψη. Αύριο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός θα βρεθεί στον Καναδά και μεθαύριο στη Βρετανία. Στην ατζέντα των διμερών επαφών βρίσκεται η σύσφιξη της εμπορικής συνεργασίας και η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ουκρανία, καθώς η μερίδα της αστικής τάξης που σήμερα κυριαρχεί στη χώρα ενισχύει τη δράση για τη διείσδυση «δυτικών» μονοπωλίων στη χώρα, οξύνοντας τον ανταγωνισμό καταρχήν με τα ρωσικά μονοπώλια που δε θα εγκαταλείψουν τα δικά τους συμφέροντα και σχέδια σε μια περιοχή «ζωτική» για τη θέση τους εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην πόλη Μουκάτσεβο της δυτικής Ουκρανίας σημειώθηκαν το Σάββατο ανταλλαγές πυροβολισμών, στις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τραυματίστηκαν 4 πολίτες και 3 αστυνομικοί, με τους 2 να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στις συμπλοκές φαίνεται ότι «πρωτοστάτησαν» φασίστες του «Δεξιού Τομέα», που, σύμφωνα με διάφορες ανταποκρίσεις, συμμετείχαν σε συνάντηση για τον καταμερισμό «σφαιρών επιρροής»... Ο πρόεδρος Ποροσένκο διέταξε άμεση διεξαγωγή έρευνας, προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που αναβάθμισε πολύμορφα το ρόλο και τη δύναμη διάφορων φασιστικών ομάδων στη χώρα και κύρια του «Δεξιού Τομέα» και σε στρατιωτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ