Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΣΑΝΤ
«Πονοκέφαλος» από παράλληλες βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών

Λίγο μετά την επίθεση στο ιταλικό προξενείο στο Κάιρο της Αιγύπτου
Λίγο μετά την επίθεση στο ιταλικό προξενείο στο Κάιρο της Αιγύπτου
ΚΑΪΡΟ - ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Δύο βομβιστικές επιθέσεις, χρονικά συντονισμένες με διαφορά λίγης ώρας, παρά την απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, σημειώθηκε το Σάββατο σε Αίγυπτο και Τσαντ με δράστες τζιχαντιστές δύο οργανώσεων που φέρεται πως συνεργάζονται εδώ και μήνες: Το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ και τη νιγηριανή εγκληματική οργάνωση ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ», αλλά έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε γειτονικές χώρες όπως ο Νίγηρας και το Τσαντ.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο ιταλικό προξενείο στο Κάιρο το πρωί του Σαββάτου με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών από την πυροδότηση ενός αυτοκινήτου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Η είσοδος του κτιρίου καταστράφηκε ολοσχερώς, τζάμια έσπασαν και το κτίριο πλημμύρισε καθώς από το ωστικό κύμα έσπασαν σωλήνες ύδρευσης.

Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι καταδίκασαν την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι γεγονότα σαν αυτά «δυναμώνουν τη διμερή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του φανατισμού». Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι έσπευσε να δηλώσει πως «κανείς δεν μπορεί να εκφοβίσει την Ιταλία».

Στο Τσαντ, το ίδιο 24ωρο, ένας άνδρας ντυμένος με μπούργκα μπήκε στη μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της πρωτεύουσας Ντζαμένα, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, και πήρε μαζί του τις ζωές άλλων 15 ανθρώπων τραυματίζοντας άλλου 80. Ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης του Τσαντ επέρριψε ευθύνες στην οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» που το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις σφαγές χιλιάδων ανθρώπων όχι μόνο στη βορειοανατολική Νιγηρία αλλά και σε γειτονικές χώρες. Η οργάνωση τελικά ανέλαβε αργότερα την ευθύνη με μήνυμά της στο τουίτερ, υπογράφοντας σαν «Ισλαμικό Κράτος, επαρχία της δυτικής Αφρικής», την ονομασία δηλαδή που χρησιμοποιεί από τον προηγούμενο Μάρτη οπότε ανακοίνωσε πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος».

Η χρήση μπούργκας από τον αυτόχειρα βομβιστή της «Μπόκο Χαράμ» έκανε χτες τις αρχές του Τσαντ να ανακοινώσουν την απαγόρευση της χρήσης της σε όλους τους δημόσιους χώρους για ευνόητους λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ