Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ
Οι τράπεζες συνεχίζουν απρόσκοπτα την κλοπή

Κυβέρνηση και νομισματικές αρχές υποθάλπουν την τραπεζική τοκογλυφία. Δε σκοπεύουν να ενδώσουν στην απόφαση του Αρειου Πάγου, που ορίζει επιτόκιο πιστωτικών καρτών 10,5%

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για το θέμα των επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες βγήκε στη δημοσιότητα από την αρχή της εβδομάδας, οι τραπεζίτες εξακολουθούν να τηρούν σιγήn ιχθύος. Συμπαραστάτης τους είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι αρμόδιες νομισματικές αρχές που όχι μόνο αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά αποφεύγουν επιμελώς ακόμη και να ψελλίσουν το παραμικρό για την ουσία του ζητήματος που δεν είναι άλλη από την υποχρέωση των τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια πιστωτικών καρτών στο 10,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών δεν πρόκειται να δώσει την επίσημη τοποθέτησή της πριν γίνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών και εξεταστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν για κάθε μια από αυτές. Οι τράπεζες προσφέρουν σήμερα τις πιστωτικές κάρτες με επιτόκιο 15%-16% και σε ορισμένες περιπτώσεις με ακόμη υψηλότερο. Θεωρούν την απόσταση με το εξωτραπεζικό επιτόκιο που επιβάλλει η απόφαση του Αρείου Πάγου ιδιαίτερα μεγάλη και βέβαια δε σκοπεύουν να ενδώσουν. Πράγματι, η απόσταση αυτή είναι πολύ μεγάλη, αλλά ακόμη μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της κλοπής που διαπράττουν οι τράπεζες.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), του κρατικού φορέα που υποτίθεται πως ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, δείχνει να... «αποστασιοποιείται» από το όλο ζήτημα, και κρατά την ίδια «αιδήμονα σιγή». Το βέβαιο είναι πως οι καταναλωτές και τα εργαζόμενα νοικοκυριά της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από όλους όσοι έχουν σαν μόνιμη επωδό τους την... ανταγωνιστικότητα των τραπεζών. Ολοι αυτοί κάθε φορά που διαβλέπουν ακόμη και τον παραμικρό κίνδυνο για τα συμφέροντά τους προβάλλουν το επιχείρημα του λειτουργικού κόστους. Ταυτόχρονα ο φίλα προσκείμενος στις τράπεζες αστικός Τύπος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξεθάβουν το έωλο επιχείρημα των «μπαταξήδων» δανειοληπτών που επιβαρύνουν δήθεν τους καλούς πελάτες των τραπεζών. Δύσκολα θα βρει κάποιος πιο σαθρό επιχείρημα. Και τούτο γιατί οι τράπεζες ήτανε αυτές που επιδίωξαν με κάθε τρόπο την πιστωτική επέκταση. Οι τράπεζες επίσης διαφήμισαν και διαφημίζουν τα κάθε είδους δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες τους και μόνο οι τράπεζες θησαυρίζουν από την έξαρση των καταναλωτικών δανείων και την υπερχρέωση των νοικοκυριών, που πήρε διαστάσεις πρωτόγνωρες. Επομένως το επιχείρημα των «κακών και μπαταξήδων πελατών», που δε θα ήταν άξιο ούτε για δικολάβο του παλιού καιρού, αρμόζει στην εποχή του... εκσυγχρονισμού και της λεγόμενης «σύγκλισης» με την ΟΝΕ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό οι καλοί μας τραπεζίτες-που όψιμα και μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου θυμήθηκαν τα συμφέροντα των «καλών» πελατών τους- δε θέλουν να ακούσουν ούτε λέξη για ενδεχόμενη...«διοικητική επιβολή» του ύψους των επιτοκίων, γιατί υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κινδύνους... «στρεβλώσεων» στην αγορά. Στην πραγματικότητα ψεύδονται ασύστολα γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι και το ύψος των επιτοκίων προσδιορίζεται με κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται στο απόγειό τους ειδικά στις σημερινές συνθήκες της ΟΝΕ.

Ο ίδιος στρουθοκαμηλισμός διακρίνει τους κυβερνώντες και τις αρμόδιες αρχές. Αυτοί που πρωτοστάτησαν, από την πλευρά του κράτους, στις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις της ΟΝΕ, τώρα, σφυρίζουν αδιάφορα. Στην πραγματικότητα αυτή η δήθεν ουδέτερη, «άψογη στάση» τους, υποθάλπει και υπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών.

Με αυτές τις συνθήκες η απόφαση του Αρείου Πάγου σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Οι τράπεζες έχοντας στο πλευρό τους την κυβέρνηση και τις λεγόμενες νομισματικές αρχές είναι σε θέση να βρουν πλείστα όσα «παράθυρα» και να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που αυτές θέλουν.

Ο όποιος προβληματισμός των τραπεζιτών εξαντλείται μόνο στο σημείο της δικαστικής απόφασης, που αφορά τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Κατά τα λοιπά θα χρησιμοποιήσουν τις γνωστές μεθοδεύσεις και δεν πρόκειται να χάσουν στο παραμικρό.

Οσες τράπεζες (όπως η Citibank) έβαζαν χρεώσεις στους λογαριασμούς καταθέσεων μικρότερους από τα 5 εκατ. δρχ. θα συμμορφωθούν με την απόφαση, αλλά ταυτόχρονα θα περικόψουν έως και θα εξαφανίσουν τα επιτόκια στα κλιμάκια καταθέσεων που οι ίδιες θεωρούν χαμηλά. Η Citibank για παράδειγμα δεν έχει λόγο να συνεχίσει την επιβολή μηνιαίου «προστίμου» 5.000 δρχ. στις καταθέσεις με υπόλοιπο κάτω από τα 5 εκατ. Εχει όμως όλη την ευχέρεια να αναπληρώσει «την απώλεια» ακολουθώντας την τακτική άλλων τραπεζών που δεν τοκίζουν τις καταθέσεις κάτω από ένα ορισμένο ποσό και να δίνει κλιμακωτό επιτόκιο ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης.

Οι τραπεζίτες σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να εξαλείψουν τις χρεώσεις που επιβάλουν στις αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το σχετικό σημείο της απόφασης του Αρείου Πάγου στηρίζεται σε απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, η πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες έχει κάνει τη συγκεκριμένη απόφαση της ΤτΕ ένα απλό κουρελόχαρτο. Η απόφαση της ΤτΕ έτσι κι αλλιώς δε βρίσκεται σε ισχύ και είναι εξαιρετικά δύσκολο να νεκραναστηθεί. Ορισμένοι τραπεζίτες φτάνουν και στο σημείο να τονίσουν... με νόημα πως αν η Τράπεζα της Ελλάδας αλλάξει τη συγκεκριμένη απόφαση τότε θα πάψει να υπάρχει και το οποιοδήποτε ζήτημα...


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ