Τετάρτη 22 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Συνεδρίαση με άξονα μπίζνες και ενδοαστικές αντιθέσεις στα Βαλκάνια

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) συγκαλεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το όργανο είναι «οι τρέχουσες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό το φως και των πρόσφατων αλλά και επικείμενων επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έχει ολοκληρώσει ήδη έναν πρώτο κύκλο τέτοιων επισκέψεων, προκαλώντας με δηλώσεις του ερωτηματικά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Π.χ. η αντιπολίτευση τού ασκεί κριτική για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθεί με την κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε ν' ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για μπίζνες μεταξύ κεφαλαίων των δύο κρατών.

Παραπέρα, επισκεπτόμενος ο Κοτζιάς την προηγούμενη βδομάδα την Πρίστινα, δήλωσε ότι ως ελληνική κυβέρνηση «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς (...) έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί». Σε αυτήν τη βάση, προσκάλεσε τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα.

Δηλώσεις και κινήσεις που ουσιαστικά συνιστούν μία «ντε φάκτο» αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου από την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως γνήσια αστική κυβέρνηση με ευρωατλαντική πολιτική, έκανε αυτό που οι προηγούμενες ήθελαν να κάνουν, αλλά κρατούσαν τα προσχήματα.

Τέλος, στο ΕΣΕΠ αναμένεται να συζητηθούν και οι σχέσεις με την Αλβανία, που τα τελευταία χρόνια κινούνται με φόντο τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Βόρειο Ιόνιο, την υπόθεση των «τσάμηδων».

Θυμίζουμε, το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο ΕΣΕΠ, καθώς ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να κάνουν τον κολαούζο της εκάστοτε κυβέρνησης (τα αστικά δεν έχουν πρόβλημα να το κάνουν), ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ