Παρασκευή 24 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Απολογισμοί και υπολογισμοί ενόψει του τρίτου μνημονίου

Απολογισμό της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης στη Βουλή των προαπαιτούμενων, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση επί της νέας δανειακής σύμβασης, επιχειρούν τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία, όπως και εκείνα της «Αριστερής Πλατφόρμας». Ταυτόχρονα, υπολογίζουν τα επόμενα βήματά τους ενόψει και της σύναψης του τρίτου μνημονίου.

Ανεπίστρεπτη πάντως χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τη διαφοροποίηση μιας ομάδας 30 περίπου βουλευτών, με προσθαφαιρέσεις κατά περίπτωση, που καταψήφισαν και προχτές το βράδυ και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Με κηρύγματα υπέρ της ενότητας εμφανίζονται την ίδια στιγμή οι άτυποι επικεφαλής των διαφωνούντων, Π. Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την «έκπληξη» έκανε ο Γ. Βαρουφάκης που ψήφισε «ναι», όπως και οι Βασιλική Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης και Ν. Μιχελάκης που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν επιλέξει «παρών». Στο «παρών» μεταπήδησαν ο Κ. Δερμιτζάκης που είχε ψηφίσει «Οχι» στην πρώτη δόση προαπαιτούμενων και οι Νίνα Κασιμάτη και Δανάη Τζήκα - Κωστοπούλου που είχαν ψηφίσει «Ναι».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνόδευσε τη θετική του ψήφο με κριτική σε μια συμφωνία που «είναι σχεδιασμένη να αποτύχει», όπως είπε.

Χτες ο Αλ. Τσίπρας είδε στο Μέγαρο Μαξίμου την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - εξέφρασε τον προβληματισμό του «για την θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει». Η ίδια μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι τη συνδέει με τον Αλ. Τσίπρα η δέσμευση «για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θέλουν να δουν να διαρρηγνύεται».

Πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονταν έλεγαν χτες πως αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός να δει τον Π. Λαφαζάνη.

Παρά τον υπαρκτό προβληματισμό του Αλ. Τσίπρα φαίνεται ότι προσώρας δεν προκρίνεται η ανοιχτή σύγκρουση με την Πρόεδρο της Βουλής, ούτε όμως και με την «Αριστερή Πλατφόρμα» στο εσωτερικό του κόμματος. Παρότι οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και στις δύο πλευρές, δεν φαίνεται να έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αλλωστε, ο χρόνος είναι ζητούμενο απ' όλους καθώς στο παρασκήνιο μαίνεται η μάχη για τον έλεγχο των οργανώσεων. Ετσι κανείς δεν φαίνεται να ...βιάζεται, η ΚΠΕ δεν συγκαλείται παρότι το έχει ζητήσει εγγράφως η πλειοψηφία των μελών της, ενώ η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε χτες για να αποφασίσει ότι θα ξανασυνεδριάσει τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσει αν και πότε θα αρχίσουν οι κομματικές διαδικασίες...

Για ρήγμα μίλησαν ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος υποστήριξε χτες (ΜΕΓΚΑ) ότι «δεν βρισκόμαστε σε μια συνηθισμένη περίοδο, θα πρέπει να γίνουν κάποιες "εκπτώσεις" από όλους». Για την αρνητική ψήφο πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν είναι πειστική εάν δεν συνοδεύεται από αντιπρόταση και δυστυχώς στο σημείο που έχουμε φθάσει οι άλλες εναλλακτικές είναι ακόμα χειρότερες».

Απ' την πλευρά του, ο Π. Λαφαζάνης μετά την ψηφοφορία στη Βουλή δήλωσε: «Ολα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητές του. Οι διαφορές είναι δύναμη, δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ