Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις που προμηνύουν όξυνση ευρύτερων ανταγωνισμών

Η Αγκυρα δηλώνει ότι θα απαντά σε «κάθε τρομοκρατική επίθεση». Αντιδράσεις από Συρία, Ιράκ, Αίγυπτο

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Η Αγκυρα συνέχισε χτες να βομβαρδίζει θέσεις μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ αλλά και ορεινές περιοχές τουρκικών επαρχιών (όπως η νοτιοανατολική Σιρνάκ), στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων που ξεκίνησε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε Ιράκ και Συρία με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και όσων απειλούν την «ασφάλειά» της.

Χτες, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε και επίσημα την «παραχώρηση» της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στο διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία δεν αφορά την αεροπορική στήριξη Κούρδων μαχητών που επίσης πολεμούν τζιχαντιστές του «ΙΚ».

Στο μεταξύ, όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και των διεργασιών προμηνύουν οι αντιδράσεις που σταδιακά εκφράζονται για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας.

Στη Δαμασκό, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολή τόσο στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στον ίδιο τον γγ του ΟΗΕ, όπου απορρίπτει την προσπάθεια της Τουρκίας «να εμφανιστεί ως το θύμα» και θεωρεί την Αγκυρα «άμεσα υπεύθυνη για την αιματοχυσία του συριακού λαού και την ανθρωπιστική δοκιμασία εκατομμυρίων Σύρων εκτός και εντός της χώρας, ως αποτέλεσμα της στήριξης της τουρκικής κυβέρνησης στην τρομοκρατία». Ωστόσο, παρόλο που παραθέτει αναλυτικά πλευρές της ανοιχτής τουρκικής στήριξης προς το «ΙΚ», η Δαμασκός συμπληρώνει ότι «αν η Τουρκία, τώρα, μετά από 4 χρόνια κρίσης στη Συρία, νιώθει ότι αποτελεί καθήκον της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τότε ισχύει το απόφθεγμα "κάλλιο αργά παρά ποτέ"». Χωρίς καμία σαφή αναφορά στους βομβαρδισμούς που η Αγκυρα ξεκίνησε σε συριακά εδάφη, το υπουργείο συμπληρώνει απλά ότι «αμφισβητεί τη γνησιότητα των τουρκικών προθέσεων ή αν αποτελούν πρόσχημα για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ ή έχουν (οι Τούρκοι) άλλους εσωτερικούς στόχους».

Στη Βαγδάτη, το υπουργικό συμβούλιο σε προχτεσινή του συνεδρίαση χαρακτήρισε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ «σοβαρή κλιμάκωση και επίθεση στην ιρακινή κυριαρχία». Σε ανακοίνωση του Γραφείου Πληροφοριών του πρωθυπουργού σημειώνεται «η δέσμευση του Ιράκ να μην επιτρέψει καμία επίθεση σε βάρος της Τουρκίας από την ιρακινή επικράτεια και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων».

Στο Κάιρο, το ΥΠΕΞ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως η Αίγυπτος στηρίζει τον αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, αλλά αυτή η προσπάθεια πρέπει να αναπτυχθεί «μέσα στο πλαίσιο της διατήρησης της ενότητας και ακεραιότητας της συριακής επικράτειας (...) σε συμφωνία με τη διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς αποφάσεις».

Ντεμιρτάς: Στόχος είναι οι Κούρδοι

Χτες, στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ύψωσε τους τόνους στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στη Βουλή διαμηνύοντας ότι οι «τρομοκράτες» «δεν μπορούν να τολμούν να δοκιμάζουν την υπομονή μας» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να απαντά σε κάθε τρομοκρατική επίθεση». Οι τόνοι ανέβηκαν, με τις αστικές δυνάμεις να διαγκωνίζονται ποια στηρίζει περισσότερο τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Πάντως, ερωτήματα προκαλεί η απόρριψη από το AKP, αλλά και το εθνικιστικό MHP, του αιτήματος που υπέβαλε το ρεπουμπλικανικό CHP και στήριξε το φιλοκουρδικό HDP για να συγκροτηθεί επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών μέσα στις οποίες έγιναν τόσο η επίθεση που οδήγησε στο θάνατο 32 ανθρώπων στη Σουρούτς στις 20 Ιούλη όσο και άλλες «τρομοκρατικές επιθέσεις» που ακολούθησαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κι άλλοι, κυρίως στρατιωτικοί.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε συνέντευξή του στο BBC υποστηρίζει ότι η «ζώνη ασφαλείας» που ΗΠΑ - Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργηθεί στην τουρκο-συριακή μεθόριο εντάσσεται στην προσπάθεια της Αγκυρας να εμποδίσει τους Κούρδους «να διαμορφώσουν δική τους περιοχή». Στην ίδια συνέντευξη ο Ντεμιρτάς δηλώνει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον του «ΙΚ» είναι προκάλυμμα για να χτυπήσει τους μαχητές του PKK. Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του HDP κάλεσε κυβέρνηση και PKK να γυρίσουν ξανά στο τραπέζι της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ