Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨH ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣTHN ΚΙΝΑ
Στόχος η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας

Ο Κινέζος Πρόεδρος υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του
Ο Κινέζος Πρόεδρος υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του
ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι διαπραγματεύσεις για «τα αμυντικά συστήματα» (σ.σ. το πυραυλικό σύστημα για το οποίο η Αγκυρα είναι έτοιμη να δεχτεί κινεζική προσφορά, απορρίπτοντας προσφορές «εταίρων» της όπως οι ΗΠΑ) θα είναι το πιο σημαντικό θέμα των επαφών του Ερντογάν στην Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που έγιναν ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ήδη ξεκινήσει την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο. Μάλιστα, ορισμένοι έσπευσαν να σημειώσουν ότι η έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ μάλλον θα μεγαλώσουν το ενδιαφέρον της Αγκυρας να «κλείσει» σύντομα και οριστικά η συμφωνία.

Σε δηλώσεις του πριν συναντήσει τον Ερντογάν, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι «το μέλλον των κινεζο-τουρκικών σχέσεων είναι λαμπρό και έχει μεγάλες δυνατότητες», ενώ ο Τούρκος ηγέτης σημείωσε πόσο «ουσιώδεις» γίνονται οι διμερείς σχέσεις, κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της «πολιτικής εμπιστοσύνης και φιλίας».

Βασική θέση στις επαφές του Ερντογάν αναμενόταν να έχουν και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων. Πέρυσι, είχαν θέσει ως στόχο την αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, από 24 δισ. που είναι σήμερα. Το 2000 οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές ήταν μόλις 1 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, η Τουρκία αποκτά τα τελευταία χρόνια αρκετή σημασία και για την υλοποίηση του σχεδίου «Δρόμοι του Μεταξιού» που προωθεί η Κίνα, δηλαδή εμπορικών και ενεργειακών διαδρομών που θα συνδέουν Ανατολή και Δύση. Κινεζικά κεφάλαια δραστηριοποιούνται ήδη σε μια σειρά έργα Υποδομών στην Τουρκία, όπως η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Πέρυσι, εγκαινιάστηκε η γραμμή Αγκυρα - Κωνσταντινούπολη, η οποία μείωσε το χρόνο του ταξιδιού από 7 σε 3,5 τις ώρες, ανοίγοντας νέους δρόμους στη διακίνηση εμπορευμάτων γενικά προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Το έργο υλοποίησαν σε συνεργασία οι κινεζικές «China Railway Construction Corporation», «China National Machinery Import and Export Corporation» και οι τουρκικές «Cengiz Construction», «Ibrahim Cecen Ictas Construction».

Σήμερα και αύριο, ο Ερντογάν αναμενόταν να βρεθεί στην Ινδονησία, όπου, μεταξύ άλλων, θα παραβρεθεί σε επιχειρηματική συνάντηση. Το διμερές εμπόριο με την Τζακάρτα είναι, προς το παρόν, σχετικά πολύ χαμηλό, μόλις 5 δισ. Τον Τούρκο ηγέτη συνοδεύουν περίπου 100 στελέχη τουρκικών επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες επενδύσεις σε λιμάνια, δρόμους και άλλες υποδομές (2021-04-30 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν και πέρυσι οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων (2020-12-11 00:00:00.0)
Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις (2018-05-08 00:00:00.0)
Ξεκινά σειρά επαφών με ξένους ηγέτες (2017-04-22 00:00:00.0)
Υπογράφτηκαν δεκάδες συμφωνίες (2016-06-16 00:00:00.0)
Πιθανές ανακατατάξεις και σε περιφερειακό επίπεδο (2014-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ