Σάββατο 22 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ξεκινά σειρά επαφών με ξένους ηγέτες

Μες στο Μάη θα συναντήσει τον Ρώσο αλλά και τον Αμερικανό ομόλογό του

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σειρά επισκέψεων σε διάφορες χώρες ξεκινά την επόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στον απόηχο του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής και ενώ οι ενδοαστικές τριβές παραμένουν δυνατές στη χώρα του, με δεδομένη και την αμφισβήτηση του αποτελέσματος της εκλογικής διαδικασίας από την αντιπολίτευση.

Την επόμενη βδομάδα ο Ερντογάν θα βρεθεί στο Νέο Δελχί (30 Απρίλη) για να πάρει μέρος σε τουρκο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ. Στις 3 Μάη, θα βρεθεί στο Σότσι της Ρωσίας, όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την προηγούμενη συνάντησή τους στις αρχές Μάρτη (για την πραγματοποίηση του 6ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας - Τουρκίας). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ», ο Ερντογάν πρόκειται να αναπτύξει γιατί «η σύγκρουση στη Συρία μπορεί να λυθεί αν η Ρωσία υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση και ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία μετάβασης». Το ίδιο ρεπορτάζ συνέδεε τη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν και με τη διαδικασία της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων (μεταξύ άλλων η Αγκυρα θα ζητήσει διευκολύνσεις στη βίζα που εκδίδεται για επιχειρηματίες).

Στα μέσα του Μάη, ο Ερντογάν θα βρεθεί στο Πεκίνο, όπου θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο που οργανώνει η Κίνα στο πλαίσιο της προώθησης της πρωτοβουλίας «One Belt One Road» (των νέων «Δρόμων του Μεταξιού», που αφορούν ενεργειακούς και εμπορικούς διαύλους στους οποίους πρωτοστατούν ανερχόμενοι κινεζικοί όμιλοι).

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, μετά την επίσημη πρόσκληση που έλαβε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, για μία πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο.

Τέλος, στα τέλη του Μάη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου λέγεται ότι θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος «S-400» «έχουν φτάσει σε τελικό σημείο», συμπληρώνοντας: «Ομως, το τελικό στάδιο δεν σημαίνει "ας υπογράψουμε μια συμφωνία αύριο το πρωί"». «Είναι σαφές πως η Τουρκία χρειάζεται ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα αλλά οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν υποβάλει προσφορά που να είναι οικονομικά αποτελεσματική», πρόσθεσε ο Ισίκ, ο οποίος επανέλαβε ότι εφόσον τελικά η Τουρκία αγοράσει τους ρωσικούς «S-400» δε θα μπορέσει να τους ενσωματώσει στο σύστημα του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ