Σάββατο 22 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παραμένουν διαφορές»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μετά από περίπου δυόμιση ώρες ολοκληρώθηκε η προχτεσινοβραδινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για την οποία ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι «το κλίμα ήταν καλό» αλλά αυτό «δεν αρκεί, η ουσία είναι να υπάρχουν αποτελέσματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «παραμένουν διαφορές και συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες, οι οποίες να αποπνέουν είτε αισιοδοξία είτε απαισιοδοξία. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Μεταξύ άλλων, είπε πως «δεν είναι δυνατόν από τη μια να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας», αναφερόμενος προφανώς στην παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα και τις σεισμογραφικές έρευνες που λέει ότι θα διεξαγάγει έως τις 30 Ιούνη εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί - σύμφωνα με τον «Πολίτη» - σε δηλώσεις του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μεθοδολογία, υποστηρίζοντας πως αν συνεχίσει να γίνεται συζήτηση γύρω από ένα ή δύο θέματα και δεν είναι συνολική, δύσκολα θα υπάρξει κατάληξη πριν από τον Ιούλη και έτσι τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα. Σχετικά με την τουρκική NAVTEX, είπε ότι το θέμα δεν μπορεί να διαχωρίζεται από τους «μονομερείς σχεδιασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς», συνέχισε δηλαδή τις προκλήσεις. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έμεινε πιστή στη συμφωνία να δοθεί περιθώριο στη διαπραγμάτευση σε σχέση με τους σχεδιασμούς για το φυσικό αέριο. Σε άλλες δηλώσεις του, χτες, ο Ακιντζί είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για ομοσπονδιακή λύση με τις τρέχουσες συνομιλίες, στο μέλλον μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική λύση, όπου «δύο ίσα κράτη θα ζουν δίπλα δίπλα».

Θυμίζουμε ότι μες στο Μάη έχουν προγραμματιστεί ακόμα τρεις συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ