Σάββατο 22 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Συμφωνίες πολλών δισ. στην Ινδονησία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον ομόλογό του Γιουσούφ Καλλά
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον ομόλογό του Γιουσούφ Καλλά
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε χτες από τη Τζακάρτα ότι υπογράφηκαν συμφωνίες συνολικής αξίας πάνω από 10 δισ. δολαρίων, σχολιάζοντας ότι αυτές «αντιπροσωπεύουν τον τρομερό ενθουσιασμό που οι αμερικανικές εταιρείες αισθάνονται για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ινδονησία».

Ο Πενς βρέθηκε στην Ινδονησία στο πλαίσιο 10ήμερης περιοδείας του σε Ασία - Ειρηνικό, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη σημασία που αποκτά όλη η περιφέρεια για τα αμερικανικά μονοπώλια. Ενδεικτική είναι άλλωστε και η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς εδώ και μέρες κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» στο όνομα της αντιμετώπισης της «βορειοκορεατικής απειλής».

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν κύρια την Ενέργεια και την Αμυνα. Πιο συγκεκριμένα, ο ενεργειακός κολοσσός «Exxon Mobil» ανέλαβε να προμηθεύει με φυσικό αέριο στην κρατική εταιρεία «Pertamina» της Ινδονησίας. Το μεγαθήριο της «General Electric» θα αναλάβει τον τεχνολογικό εξοπλισμό για διάφορες μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ η γνωστή πολυεθνική «Lockheed Martin» θα αναλάβει να εφοδιάσει τη χώρα με νέα οπλικά συστήματα για μαχητικά αεροπλάνα F-16.

Σημειώνουμε ότι η Ινδονησία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και μια από τις πολυπληθέστερες του πλανήτη, σε κρίσιμη γεωγραφική θέση - σημείο, όπου όχι απλά «ενώνονται» Ειρηνικός και Ινδικός Ωκεανός, αλλά και μέσα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εξαιτίας και του μεγάλου φυσικού πλούτου που «φιλοξενεί».

Αλλες εταιρείες τις οποίες αφορούν οι συμφωνίες είναι οι: «Greenbelt Resources Corp.», η «Halliburton Co.», «Honeywell International Inc.», «Ormat Technologies Inc».

Πριν την Ινδονησία ο Πενς βρέθηκε σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ενώ από χτες αναμενόταν να φτάσει στην Αυστραλία.

Ψήφισμα για τη ΛΔ Κορέας

Το βράδυ της Πέμπτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τελικά ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των νέων βαλλιστικών δοκιμών της ΛΔ Κορέας, επικρίνοντάς την για μη συμμόρφωση με διεθνείς Συμφωνίες. Μεταξύ άλλων γίνονται προειδοποιήσεις για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, αλλά και σημειώνεται ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και νέες διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Χερσόνησο. Η Ρωσία δέχτηκε να το ψηφίσει, αφού έγιναν δεκτές οι προτάσεις της να συμπεριληφθεί το ζήτημα του «διαλόγου για επίλυση της κρίσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνουν οι απειλητικοί τόνοι από τις ΗΠΑ (2017-04-19 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί και αντιθέσεις (2013-07-03 00:00:00.0)
«Η διοίκηση του ΟΗΕ στην περιοχή είναι όργανο των ΗΠΑ» (2013-06-22 00:00:00.0)
Συμφωνία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση (2007-02-14 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση... (2003-02-19 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν κρίση... (2002-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ