Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακαρπες απέβησαν σε πρώτη φάση οι διήμερες διαπραγματεύσεις που ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στο Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να επιλύσουν διμερείς εμπορικές διαφορές σε σειρά ζητημάτων, ενώ παράλληλα εντείνονται μεταξύ τους και οι γεωπολιτικές κόντρες.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, αποχώρησε από το Πεκίνο δίχως καμία επίσημη ανακοίνωση ή καθορισμό ημερομηνίας επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο τραπέζι των διήμερων διαπραγματεύσεων μετέφεραν τις έντονες αντιπαραθέσεις των Αμερικανών με την υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία, που είχε επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για την οικονομική πολιτική, και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Λίου Χίε. Οι Αμερικανοί όχι μόνο φαίνεται πως δεν έδειξαν συμφιλιωτική στάση, αλλά αντίθετα αύξησαν τις απαιτήσεις τους έναντι του Πεκίνου. Πληροφορίες των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ανέφεραν πως οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων απαίτησαν: Μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια (!), άρση των κρατικών κινεζικών επιδοτήσεων σε κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και μεταποίησης που εντάσσονται στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Made in China 2025» (π.χ. αυτοκίνητα, αεροσκάφη, ρομποτικά συστήματα, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης κ.ά.), να αποδεχθούν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να περιορίσουν και άλλο τις εισαγωγές από κινεζικές εταιρείες που παίρνουν επιδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Made in China 2025», να πάρουν «άμεσα και επιβεβαιωμένα μέτρα» για ανάσχεση της κυβερνο-κατασκοπείας σε εμπορικά δίκτυα εντός των ΗΠΑ, ενίσχυση προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, να ανοίξουν τους τομείς της κινεζικής αγοράς υπηρεσιών και αγροτικών προϊόντων «πλήρως στον αμερικανικό ανταγωνισμό».

Οι Κινέζοι από την άλλη προσπάθησαν αφενός να προβάλουν ως «θετική πλευρά» της διήμερης συνάντησης τη συμφωνία αμφοτέρων των πλευρών ότι «είναι κρίσιμη και για τις δύο χώρες μία υγιής και σταθερή σινο-αμερικανική σχέση» και ότι έχουν αφοσιωθεί «στην επίλυση οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων με διάλογο και διαβουλεύσεις». Αφετέρου, κατέστησαν σαφές ότι έχουν πλέον περάσει οι μέρες που εμφανίζονταν συμφιλιωτικοί, ζητώντας μεταξύ άλλων από τους Αμερικανούς αξιωματούχους να χαλαρώσουν οι ΗΠΑ τους περιορισμούς στις εξαγωγές εμπορικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές (μέτρο που είχε άμεση συνέπεια π.χ. στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού και «έξυπνων» τηλεφώνων ΖΤΕ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», οι Κινέζοι αξιωματούχοι φάνηκαν πρόθυμοι να χαμηλώσουν κάποιους εμπορικούς φραγμούς, αρκεί να κάνουν ανάλογες υποχωρήσεις και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, εκτίμησαν ως περίπου «εξωπραγματική» την απαίτηση των ΗΠΑ για μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα κατά 200 δισ. δολάρια.

Ας σημειωθεί πάντως ότι χτες Κινέζοι αξιωματούχοι κατέθεσαν και επίσημα αίτημα στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να «παγώσει» η πρόσφατη απόφαση κατά της ZTE για επταετές εμπάργκο στην αγορά μικροεπεξεργαστών από την αμερικανική εταιρεία «Qualcomm».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ