Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ενισχυμένη «Χεζμπολάχ» βγάζουν οι κάλπες...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, οι αυξημένες προσφυγικές ροές στο Λίβανο, σε συνδυασμό με την πολυετή οικονομική κρίση και τις συσσωρευμένες ενδοαστικές κόντρες, αλλά και η προ εξαμήνου απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να οξύνει την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, κρατώντας «αιχμάλωτο» για μέρες στο Ριάντ τον Λιβανέζο Σουνίτη πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, αντανακλάστηκαν έντονα στο εκλογικό αποτέλεσμα των λιβανέζικων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Αναδείχτηκε σημαντικά ενισχυμένη η πολιτική πτέρυγα της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», καθώς οι τουλάχιστον 47 βουλευτές που εξέλεξε, της δίνουν πλέον τη δυνατότητα άσκησης βέτο στο νέο 128μελές λιβανέζικο κοινοβούλιο. Ενισχυμένες βγήκαν και οι ακροδεξιές χριστιανικές «Λιβανέζικες Δυνάμεις» (ιδρύθηκαν το 1976 από τον Μπ. Τζεμαγέλ), που σχεδόν διπλασίασαν τις έδρες τους, φτάνοντάς τις σε 15 από 8.

Στους «χαμένους» της εκλογικής αναμέτρησης που έγινε για πρώτη φορά από το 2009, συμπεριλαμβάνεται το «Κίνημα για το Μέλλον» του Σουνίτη πολυεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι (γιος του δολοφονηθέντος το Φλεβάρη του 2005 πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι), που έχασε 11 έδρες και ανέδειξε 21 βουλευτές (από 32 που είχε στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής).

Το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» του Λιβανέζου Χριστιανού Προέδρου Μισέλ Αούν έβγαλε 21 βουλευτές (έξι λιγότερους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές).

Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις εκλογές (που διεξήχθησαν με ένα νέο, αναλογικό εκλογικό σύστημα) φαίνεται πως κυμάνθηκε στο 49,2% (από 54% που ήταν το 2009).

Σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε χτες το μεσημέρι ο Σουνίτης πρωθυπουργός Σ. Χαρίρι, παραδέχθηκε τη μείωση της εκλογικής του δύναμης, αποδίδοντάς την κυρίως στον νέο εκλογικό νόμο. Πρόσθεσε ωστόσο πως «τείνει το χέρι» σε κάθε Λιβανέζο πολίτη που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία, «για να διατηρηθεί η σταθερότητα της χώρας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι θα επιδιώξει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Πρόεδρο της χώρας, Μ. Αούν.

Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Χασάν Νασράλα σε διάγγελμά του τόνισε ότι η εκλογική ενίσχυση του κόμματος «συνιστά μεγάλη πολιτική, κοινοβουλευτική και ηθική νίκη για την επιλογή της αντίστασης».

Οι εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν με βάση έναν περίπλοκο νέο εκλογικό νόμο, που για πρώτη φορά προβλέπει αναλογικό σύστημα. Ωστόσο, παραμένει ως έχει το δαιδαλώδες πολιτειακό σύστημα της χώρας, που ορίζει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι Σουνίτης, ο Πρόεδρος της χώρας Χριστιανός και ο πρόεδρος της βουλής Σιίτης.

Ισραηλινή αντίδραση

Η σημαντική αύξηση της εκλογικής δύναμης της «Χεζμπολάχ» στη νέα Βουλή του Λιβάνου προκάλεσε (όπως αναμενόταν) έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ. Ξεχώρισε η δήλωση του ακροδεξιού υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, που είπε πως το κράτος του Λιβάνου δεν ξεχωρίζει από το σιιτικό κίνημα που στηρίζεται από το Ιράν και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να τα διαχωρίσει σε πιθανό μελλοντικό πόλεμο. «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ξεχωρίσει το κυρίαρχο κράτος του Λιβάνου από τη "Χεζμπολάχ" και θα θεωρεί τον Λίβανο υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενέργεια από το έδαφός του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μπένετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ