Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΗΓΕΣΙΑ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
Επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχής της πολιτικής ισότητας», δήλωσε ότι θεωρεί την εκ περιτροπής προεδρία ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ακιντζί είπε πως στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με την κυπριακή κυβέρνηση υπάρχει πρόοδος όσον αφορά τη συμφωνία των δύο πλευρών σε θέματα για τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών σε μια επανενωμένη Κύπρο, αλλά όχι στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, ο Ακιντζί τόνισε ακόμα ότι όσον αφορά το μέλλον των εποίκων «η λύση θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος «πρέσβης» στα Κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι, φέρεται να είχε συνάντηση με τον πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, γεγονός που πολλοί θεώρησαν ακόμα μια ένδειξη για τη δυσαρέσκεια και διαφωνία που έχει η τουρκική κυβέρνηση για επιλογές του Ακιντζί. Στη συνάντηση με τον Ερογλου, ο Κανμπάι φέρεται να σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο χωριστά εδάφη, δύο χωριστές εθνότητες, δύο χωριστά κράτη», που μπορούν να ζήσουν κάτω από μια ομόσπονδη δομή και σε ορισμένα θέματα να έχουν μια φωνή στη διεθνή σκηνή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης διέψευσε χτες ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν να κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ τμήμα της μεσαιωνικής κατεχόμενης Αμμοχώστου που βρίσκεται εντός των τειχών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί ακόμα στο τραπέζι των επαφών και ότι «κανείς δεν αμφισβητεί την πολιτική σημασία της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου», αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί εξεταστεί μετά τη λύση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ