Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Λιμοκτονούν εκατομμύρια άμαχοι εξαιτίας της επέμβασης

ΓΕΝΕΥΗ.--

Την εφιαλτική κατάσταση στην Υεμένη, που δοκιμάζεται από τις 24 Μάρτη από την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, περιέγραψαν χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουρερ, και ο εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών, Χιλάλ Ελβέρ.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι το λιγότερο καταστροφική. Καμία οικογένεια δεν έχει γλιτώσει από τη σύρραξη. Οι πολίτες ζουν σε φρικτές συνθήκες και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του στα όσα συμβαίνουν εδώ», επισήμανε ο Μάουρερ.

Σημείωσαν πως, εξαιτίας της επέμβασης, υποφέρουν από πείνα («οξύ υποσιτισμό») πάνω από 850.000 παιδιά, τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 1.200.000 τις επόμενες βδομάδες. Οτι πάνω από 13.000.000 άμαχοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, δίχως ψωμί, καθαρό νερό, ή φάρμακα. Οτι η πολιορκία διαφόρων «τοπικών διοικήσεων» εμπόδισε τον εφοδιασμό του άμαχου πληθυσμού με τρόφιμα και ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της βάζουν στο στόχαστρο λαϊκές αγορές και φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα...

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν, τέλος, ότι «το να οδηγούνται εσκεμμένα άμαχοι σε λιμοκτονία κατά τη διάρκεια διεθνών ή εσωτερικών συρράξεων μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Χιλιόμετρα μακριά, στη νότια Υεμένη, μισθοφόροι που εκπαιδεύτηκαν στη Σαουδική Αραβία ως «υποστηρικτές» του Προέδρου Χάντι ανακατέλαβαν τέσσερις νότιες επαρχίες, που βρίσκονταν από το Γενάρη στα χέρια σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι με τη στήριξη δεκάδων αρμάτων μάχης από τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χτες, μάλιστα, κατέλαβαν την πόλη Ούτμα, περίπου 100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαναά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ