Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ
Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Από τις διαδηλώσεις έξω από τα δικαστήρια του Φέργκιουσον
Από τις διαδηλώσεις έξω από τα δικαστήρια του Φέργκιουσον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τεταμένη... ηρεμία επικρατούσε, χτες, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι των ΗΠΑ μετά από την κήρυξη κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» και τις πολύωρες κινητοποιήσεις χιλιάδων Αμερικανών κατά της αστυνομικής ρατσιστικής βίας, που συνεχίζονται μπροστά στην επέτειο, την Κυριακή, ενός χρόνου από τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό.

Πριν από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ξαναβγάζει στους δρόμους κατά δεκάδες τους αστυνομικούς, στο Φέργκιουσον είχαν προηγηθεί (ξημερώματα Τρίτης) πολύμορφες κινητοποιήσεις πολιτικής ανυπακοής, όπως: Διαδηλώσεις υπό τους ήχους τυμπάνων και συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας, κλείσιμο της κυκλοφορίας στη μεγάλη λεωφόρο Γουέστ Φλόρισαντ Αβενιου (που τερματίστηκε μετά από 30 λεπτά και έπειτα από τις συλλήψεις 23 διαδηλωτών), συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολλών δεκάδων ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών και κατά των ρατσιστικών διακρίσεων έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Φέργκιουσον, που τερματίστηκε με επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις 53 διαδηλωτών.

«Λάδι στη φωτιά» της έντασης έριξε, μεταξύ άλλων, ο σοβαρός τραυματισμός, την Κυριακή, του 18χρονου Αφροαμερικανού Τάιρον Χάρις από τις σφαίρες τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οπλοφορούσε και συμμετείχε στους πυροβολισμούς εγκληματικών στοιχείων που είχαν παρεισφρήσει στις διαδηλώσεις. Αντίθετα, ο πατέρας του νεαρού, που ήταν φίλος και συμμαθητής με τον Μάικλ Μπράουν, υποστηρίζει ότι ο γιος του ήταν άοπλος και ότι έτυχε να περνά «τη λάθος στιγμή σε λάθος σημείο», πέφτοντας στο στόχαστρο των αστυνομικών. Παρά το γεγονός ότι ο νεαρός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σοβαρά τραυματισμένος σε ζωτικά σημεία του σώματός του (κινδυνεύοντας να μείνει παράλυτος εξαιτίας σφαίρας στη σπονδυλική στήλη), οι τοπικές αρχές όρισαν ως εγγύηση για την αποφυλάκισή του 250.000 δολάρια και του απήγγειλαν 10 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και εκείνες που αφορούν επίθεση ή αντίσταση σε αστυνομικούς.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και ένα άλλο γεγονός: Στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Φέργκιουσον αργά το βράδυ της Δευτέρας εμφανίστηκαν οπλισμένοι λευκοί Αμερικανοί, μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Oath Keepers» («Φύλακες του Ορκου», δηλαδή του αμερικανικού Συντάγματος... που αποτελείται από λευκούς Αμερικανούς απόστρατους στρατιωτικούς και συνταξιούχους αστυνομικούς) υποστηρίζοντας ότι ήταν κατά της βίας και ότι ήθελαν να ...προστατεύσουν τους διαδηλωτές. Αξίζει να επισημανθεί πως οι αστυνομικοί δεν τους πλησίασαν, ούτε τους συνέλαβαν, όπως έκαναν με τους δεκάδες Αφροαμερικανούς.

Επίσης χτες εμφανίστηκε βίντεο στην ίδια πόλη, όπου οι αστυνομικοί εκτελούν έναν επίσης Αφροαμερικανό που είχε μπει σε κατάστημα αυτοκινήτων και προκαλούσε ζημιές. Και πάλι πρώτα τον πυροβόλησαν και μετά τον ...συνέλαβαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις μετά το θάνατο Αφροαμερικανού από σφαίρες αστυνομικών (2015-08-21 00:00:00.0)
Βαθιά ταξική και όχι μόνο «ρατσιστική» η αστυνομική βαρβαρότητα (2014-11-30 00:00:00.0)
Παραδέχονται τα «αντιτρομοκρατικά» βασανιστήρια (2014-11-13 00:00:00.0)
Νέο θύμα της αστυνομικής βίας (2014-10-10 00:00:00.0)
Χιλιάδες στην κηδεία του Μάικλ Μπράουν (2014-08-26 00:00:00.0)
Ανάκληση της Εθνοφυλακής από το Μιζούρι (2014-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ