Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Στις 6 Σεπτέμβρη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο

Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη και την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα, με εκδηλώσεις την πρώτη μέρα στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, ενώ την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα γίνει στο Λαζαρέτο Κέρκυρας εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ αφιερωμένη στους εκτελεσμένους κομμουνιστές.

«Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες...

Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...»

Ν. Χικμέτ

Χτες, σήμερα, αύριο, δύο κόσμοι υπάρχουν και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση: από τη μια ο κόσμος των εκμεταλλευτών, των λίγων, που ζουν κλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί και από την άλλη είναι ο κόσμος των εκμεταλλευομένων, των πολλών.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αποτελούν παρελθόν οι ηρωικές πράξεις, γιατί τάχα η σύγχρονη αστική δημοκρατία δεν επιτρέπει ακραίες καταστάσεις. Είναι ψέμα. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο χτες και το σήμερα, όσον αφορά την ευθύνη του κομμουνιστή απέναντι στην εργατική τάξη. Η ουσία της προσφοράς, της ανυποχώρητης αφοσίωσης, της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης δεν αλλάζει. Ούτε η αστική τάξη άλλαξε, ούτε θ' αλλάξει, ούτε την εξουσία της θα την παραχωρήσει εθελοντικά, ούτε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος εξαφανίζεται από μόνος του, εθελοντικά.

Οι κομμουνιστές οφείλουν να ξεκινάνε πρώτοι τον αγώνα και όταν δεν είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός να τους μιμηθεί, να τους ακολουθήσει. Ο κομμουνιστής, όταν ρίχνεται στη μάχη, δε ρίχνεται με αφετηρία το προσωπικό του συμφέρον ή τη στενή προσωπική εμπειρία, αλλά το γενικό συμφέρον της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Η στάση του δεν απορρέει από μια υπερταξική ηθική. Είναι ταξική στάση με αιτία. Η αιτία βρίσκεται στο ότι έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να παλεύει όχι μόνο για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, του καπιταλισμού.

Ταξική στάση με αιτία είχαν οι κομμουνιστές στο κολαστήριο που λέγεται Φυλακές Κέρκυρας και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στο νησάκι Λαζαρέτο!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/9 (Παλαιό Φρούριο):

  • Video - αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ και τον Χρήστο Μαλτέζο.
  • Χοροθεατρικό δρώμενο.
  • Ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από τον Θάνο Μικρούτσικο.
  • Μουσικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση εικαστικών, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», παιδότοπος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/9:

  • 10.30 π.μ. Αναχώρηση από το λιμάνι της Κέρκυρας για το Λαζαρέτο.
  • Αφιέρωμα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
  • Κατάθεση στεφάνων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσουν από τον χάρτη το Λαζαρέτο ως ιστορικό τόπο, ούτε να διαστρεβλώνουν την Ιστορία του! (2021-11-23 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστής στην αλλοίωση της ιστορικής μνήμης (2009-02-11 00:00:00.0)
Οι αγώνες των αγωνιστών - κομμουνιστών δεν πλαστογραφούνται! (2003-10-08 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής στο Λαζαρέτο (2003-10-04 00:00:00.0)
Εκδήλωση στο Λαζαρέτο (2003-09-28 00:00:00.0)
Εκδήλωση στο Λαζαρέτο (2003-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ