Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Απλήρωτη δουλειά με το μανδύα του «εθελοντισμού»

Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ), οι εργαζόμενοι στα σπήλαια και τις παραλίες, η εκμετάλλευση των οποίων ανήκει στο Δήμο Κεφαλονιάς, παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για όλη τη σεζόν. Μάλιστα, ο δήμος τούς εμφανίζει ως «εθελοντές» (!) που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη λειτουργία των εν λόγω χώρων.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, η δημοτική αρχή (ΝΔ) κατέληξε στην επιλογή ιδιώτη για την πρόσληψη του προσωπικού και τη λειτουργία σπηλαίων και παραλιών (καντίνες, ξαπλώστρες, κυλικεία, έκδοση εισιτήριων, περιήγηση, καθαριότητα, φύλαξη), αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών (ή της απευθείας ανάθεσης), οι εργαζόμενοι εμφανίζεται να δουλεύουν ως «εθελοντές».

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Πλατιού Γιαλού και του Μύρτου, οι εργαζόμενοι ήταν «εθελοντές» για το διάστημα από τέλος Απρίλη μέχρι 15 Αυγούστου, οπότε προσλήφθηκαν από τον ιδιώτη, ενώ οι εργαζόμενοι στα σπήλαια συνεχίζουν να είναι μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν τον πραγματικό τους εργοδότη και δουλεύουν χωρίς καμιά ασφάλιση και αμοιβή. Είναι αδήλωτοι στην Επιθεώρηση Εργασίας και τελείως ξεκρέμαστοι.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, η λειτουργία σπηλαίων και παραλιών αποφέρει στο Δήμο Κεφαλονιάς, σε ετήσια βάση, 2 - 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τα μεγάλα έσοδα, υπάρχει όχι μόνο απλήρωτη εργασία, αλλά και εγκατάλειψη σε ό,τι αφορά τη συντήρηση, την αναβάθμιση και ανανέωση των υποδομών, αλλά και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου.

Το ΔΣ του ΕΚΚΙ διεκδικεί την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για όλο το διάστημα της εργασίας τους. Να καταργηθούν οι εργασιακές σχέσεις ομηρίας της δήθεν «επαγγελματικής δαπάνης» και του δήθεν «εθελοντισμού». Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στα σπήλαια και τις παραλίες. Δωρεάν πρόσβαση στο λαό σε παραλίες και περιοχές φυσικού κάλλους. Μέτρα για την προστασία τους. Καμιά ιδιωτικοποίηση ή ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των λειτουργιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ