Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ «ΙΤΑΡ ΤΑΣ»
Στο φως η κόντρα για την Ουκρανία

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται η συμπόρευση με τη σημερινή Ρωσία στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις σύνθετες σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας (σχέσεις συνεργασίας στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και ταυτόχρονα σκληρού ανταγωνισμού) είναι η συνέντευξη που παραχώρησε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ζητήματα Ευρώπης και Ευρασίας, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιτάρ Τας». Η Νούλαντ, η οποία πρωτοστάτησε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης στην Ουκρανία (και έδινε ...κουλουράκια και τσάι στους «μαχητές της ελευθερίας», εθνικιστές και φασίστες), εμφανίζεται να ζητάει περισσότερες απευθείας σχέσεις των δύο χωρών. Λέει χαρακτηριστικά: «Μιλώντας άμεσα θα μπορούσαμε να σημειώσουμε πρόοδο σε ζητήματα στα οποία ήδη εργαζόμαστε από κοινού, για παράδειγμα, τη συμφωνία του Ιράν, θα μπορούσαμε να δούμε κατά πόσον υπήρχαν και άλλα ζητήματα στα οποία θα μπορούσαμε να έρθουμε πιο κοντά». Εφερε ως παράδειγμα τη Συρία και ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια σε θέματα όπου υπάρχουν διαφορές, όπως η Ουκρανία και η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Απαντώντας δε σε ερώτηση πώς μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση, όταν το ΝΑΤΟ πλησιάζει όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα ειδικά μετά το 2008, η αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα κυνική:

«Θα έλεγα ότι από τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο προσανατολισμός της πολιτικής των ΗΠΑ, της υπερατλαντικής πολιτικής, ΗΠΑ και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, εταίρων της ΕΕ, ήταν να προωθήσουμε την ενσωμάτωση της Ρωσίας όχι μόνο σε θεσμούς της Δύσης, αλλά και παγκόσμιους θεσμούς. Συμμετείχα σε δύο προσπάθειες για τη δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ - πρώτα στο Μόνιμο Μεικτό Συμβούλιο και στη συνέχεια στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας το 2003 - και η ιδέα ήταν εκεί να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα ευρωπαϊκά προβλήματα ασφαλείας μαζί. Είχαμε κάποιες καλές στιγμές, δουλέψαμε μαζί στη Βοσνία, μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα αναπτύξαμε την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο, βοηθήσαμε να μπει η Ρωσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Το πρόβλημα που είχαμε στην πρόσφατη ιστορία αρχίζει με το γεγονός ότι η Ρωσία έσπασε τους κανόνες. Παραβίασε το διεθνές δίκαιο, όταν εισέβαλε πρώτα στην Κριμαία και στη συνέχεια υποστήριξε αποσχιστικές τάσεις στην Ανατολική Ουκρανία. Προσπαθεί να αλλάξει τα σύνορα με τη βία, η μη παραβίαση των οποίων ήταν μία από τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο». Ολα αυτά λέγονται από την εκπρόσωπο της δύναμης που διαμέλισε χώρες και αιματοκύλισε λαούς, ενώ προβάλλει ότι δήθεν η χώρα της και το ΝΑΤΟ δεν έχουν επιθετικές βλέψεις, αλλά και δεν ανέχεται η Ρωσία να επιβάλλει σε άλλες γειτονικές της χώρες τι να κάνουν.

Κατά τ' άλλα, η Νούλαντ όταν κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι «η Ρωσία δέχεται τελευταία κάποια σημάδια για διάθεση από την πλευρά των ΗΠΑ για αποκατάσταση των δίαυλων επικοινωνίας», ουσιαστικά έθεσε ως όρο την αλλαγή στάσης στην Ουκρανία, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στη Ρωσία και υπερασπιζόμενη την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που δήθεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ