Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αναγέννηση» για τα μονοπώλια 10 χρόνια μετά τον τυφώνα «Κατρίνα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με επισημάνσεις και ευχολόγια για μέτρα και πολιτικές που θα περιορίσουν τις κλιματικές αλλαγές και τα μελλοντικά καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως ο τυφώνας «Κατρίνα» που κατέστρεψε πριν 10 χρόνια τη Νέα Ορλεάνη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προγραμματίσει χτες «περιοδεία» στην πόλη, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μνήμης αλλά και σε φιέστες «αναγέννησης» των πιο τουριστικών και κεντρικών περιοχών, που έγιναν «φιλέτα» στα χέρια κατασκευαστικών εταιρειών και άλλων μονοπωλίων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Ν. Ορλεάνης πριν την έλευσή του στην πόλη, παραδέχτηκε ότι ο τυφώνας «Κατρίνα» που «έπνιξε» πριν 10 χρόνια περιοχές του αμερικάνικου νότου, «δεν ήταν μόνο μία τρομερή φυσική καταστροφή, αλλά και η ουσιαστική αποτυχία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιδράσει γρήγορα, μια επαίσχυντη κατάρρευση της κυβέρνησης, που άφησε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκαταλελειμμένους και μόνους»...

Κατά τα λοιπά, ο Πρόεδρος Ομπάμα, που αναμενόταν αργότερα χτες βράδυ στην «αναγεννημένη» Ν. Ορλεάνη, δεν παράλειψε να αναφερθεί στην πιο δαπανηρή ανοικοδόμηση κατεστραμμένης περιοχής της χώρας (αφού το ύψος αποκατάστασης των ζημιών έφτασε περίπου τα 150 δισ. δολάρια), ενώ ο εκπρόσωπός του, Τζος Ερνεστ, αναφέρθηκε σε μία πόλη «σε άνθηση, όπου είναι ωραίο να ζει κανείς και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά». Κανείς, ωστόσο, εξ αυτών δεν αναφέρθηκε στις δεκάδες χιλιάδες Αφροαμερικανούς κατοίκους της Ν. Ορλεάνης που παραμένουν μακριά από την πόλη και τα κατεστραμμένα, ως σήμερα, σπίτια τους, καθώς αρκετές από τις πληγές που άνοιξε ο τυφώνας «Κατρίνα» παραμένουν ανεπούλωτες, ιδιαίτερα σε συνοικίες της πόλης που κατοικούν οι πιο φτωχοί Αφροαμερικανοί.

Αντίθετα, στις τουριστικές περιοχές της πόλης η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων είναι υψηλότερο απ' ό,τι πριν τον τυφώνα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων είναι 64% πιο σταθερός από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ το ποσοστό φόνων στις συνοικίες - «φιλέτα» βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ