Κυριακή 30 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
«Ψίχουλα» για τους πρόσφυγες - μετανάστες

Την περασμένη Πέμπτη, μέρα κορύφωσης της συνδιάσκεψης για τα δυτικά Βαλκάνια στη Βιέννη, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα έριξε βαριά σκιά, για μία ακόμη φορά, πάνω από τα κεφάλια των αξιωματούχων, μετά τον εντοπισμό 70 σορών μεταναστών και προσφύγων σε φορτηγό ανατολικού κρατιδίου της Αυστρίας. Ωρες αργότερα, ένα νέο ναυάγιο ανοικτά των ακτών της Λιβύης συμπαρέσυρε στο θάνατο εκατοντάδες πρόσφυγες.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σημείων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μεταξύ άλλων ανέφερε τη δημιουργία «ασφαλών καταφυγίων», ταχεία εξέταση αιτήσεων για άσυλο υπό την περιφρούρηση πιθανώς «δυνάμεων του ΟΗΕ», αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα χωρών της ΕΕ, «συντονισμένη δράση» κατά της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και συγκεκριμένες ποσοστώσεις προσφυγικών ροών για κάθε μία χώρα - μέλος της ΕΕ.

Ο ευρωενωσιακός επίτροπος για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, πρότεινε «συντονισμό και βοήθεια» μεταξύ των χωρών της ΕΕ εκτιμώντας πως οι 28 χώρες - μέλη είναι τώρα έτοιμες να εγκρίνουν «μια ποσοτική προσέγγιση αποκατάστασης των προσφύγων». Προέβλεψε, εντούτοις, ότι θα αυξηθούν δραματικά οι ροές μεταναστών και προσφύγων, σημειώνοντας ότι «στο κατώφλι της Ευρώπης περιμένουν ακόμη 20.000.000 πρόσφυγες».

Ολα αυτά μόνον ενθαρρυντικά δεν ήταν για τους πρωθυπουργούς Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ΠΓΔΜ, Νικόλα Γκρούεφσκι, που δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για το μόλις ενάμισι εκατομμύριο ευρώ που θα τους δώσει η ΕΕ, το επόμενο διάστημα, για τις «πρώτες ανάγκες» των χιλιάδων που περνούν καθημερινά από τα σύνορά τους. Βέβαια οι αστικές κυβερνήσεις αυτών των χωρών είναι εναρμονισμένες με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ