Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΕΡΟΙΑ
Σοκ από έναν ακόμη θάνατο νεαρού αθλητή

Ενα ακόμη σοκ προκάλεσε ο νέος αιφνίδιος θάνατος νεαρού ποδοσφαιριστή την ώρα της προπόνησης, και συγκεκριμένα του μόλις 18 ετών τερματοφύλακα της Βέροιας Αστέριου Μαρκούση. Ο νεαρός παίκτης, που πρόσφατα είχε προωθηθεί στην πρώτη ομάδα της Βέροιας απ' την ομάδα νέων, υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια της προπόνησης την Τετάρτη, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να καταλήξει. Ο 18χρονος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια προπόνησης και παρά τις αρχικές προσπάθειες του γιατρού της ομάδας και τη διακομιδή του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της πόλης δεν επανήλθε. Χτες, επρόκειτο να γίνει η νεκροψία - νεκροτομή στον νεαρό ποδοσφαιριστή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ξαφνικού θανάτου.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προπόνηση ήταν η πρώτη του παίκτη με την ανδρική ομάδα της Βέροιας αφού βρέθηκε εκεί καθώς θεωρούνταν ταλέντο μετά τη θητεία του στις μικρές ομάδες της Βέροιας (Κ17, Κ20), ήταν διεθνής με την Εθνική παίδων, ενώ φέτος είχε περάσει δοκιμαστικό τεστ και στη γερμανική ομάδα Καρλσρούη.

Το περιστατικό προκάλεσε θλίψη και σοκ τόσο στην ομάδα της Ημαθίας όσο και γενικότερα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΠΑΕ Βέροια εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται και στην αγωνιστική πορεία του παίκτη, ενώ συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Παραμένουν άλυτα σημαντικά ζητήματα για την υγεία μαθητών, αθλητών

Ο αιφνίδιος θάνατος του νεαρού ποδοσφαιριστή Αστέριου Μαρκούση έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα αντίστοιχων περιστατικών τα τελευταία χρόνια τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε εγχώριο. Θυμίζουμε πως ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί σε λιγότερο από ένα χρόνο πριν, όταν, στις αρχές Δεκέμβρη του 2014, ένας 17χρονος αθλητής του μπάσκετ έχασε τη ζωή του σε αγώνα μπάσκετ στην Ελευσίνα.

Τα συγκεκριμένα τραγικά συμβάντα, εκτός από το ζήτημα του τυχαίου γεγονότος ή των παθολογικών λόγων, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Οπως, για παράδειγμα, την ανυπαρξία ενός οργανωμένου σχεδίου από πλευράς πολιτείας στον τομέα του προαθλητικού ελέγχου σε μαθητές και νεαρούς αθλητές, ο οποίος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή μοιραίων περιστατικών. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις, με βάση τις πολιτικές που εφάρμοσαν στους τομείς της Παιδείας, του Αθλητισμού, της Υγείας, όχι απλά δεν ασχολήθηκαν με ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα, αλλά ούτε το έλαβαν ποτέ υπόψη.

Αποτέλεσμα βέβαια και εδώ, όπως φυσικά συμβαίνει και σε άλλους τομείς, η οποιαδήποτε λύση να προσφέρεται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, φυσικά με διόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Κάτι που οδηγεί είτε στην πραγματοποίηση μόνο κάποιων βασικών εξετάσεων ή ακόμα και στην πλήρη αποχή απ' αυτές.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της Κάρτας Υγείας, για αθλητές και μαθητές, που έχει παραπεμφθεί από τους αρμοδίους στις ελληνικές καλένδες, χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί οργανωμένα και υπό κρατική επίβλεψη. Και σε αυτόν τον τομέα η λύση δίνεται μόνο... με το χέρι στην τσέπη αφού έναντι αδράς αμοιβής μόνο ιδιωτικά κέντρα υγείας την προσφέρουν. Το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση φαίνεται και από δύο σημαντικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά την παλιότερη περίπτωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), που, όταν πριν από λίγα χρόνια εφάρμοσε το σχέδιο για την Κάρτα Υγείας των ποδοσφαιριστών επέβαλε χαράτσι 30 ευρώ για κάθε αθλητή βάσει σύμβασης ιδιωτικής τράπεζας - χορηγού της. Σε μια άλλη περίπτωση, σε άλλα αθλήματα απαιτήθηκε η ύπαρξή της χωρίς όμως η εκάστοτε Ομοσπονδία ή η πολιτεία να δίνουν τη λύση, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να στραφούν στην αναγκαστική λύση του ιδιωτικού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ