Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμείωτο το κύμα των προσφύγων

Τουλάχιστον 400 χιλιάδες πρόσφυγες θα έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο το 2015, ενώ για το 2016 αναμένεται να επιχειρήσουν το ίδιο άλλοι 450 χιλιάδες, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Τη Δευτέρα έφτασαν στην ΠΓΔΜ 7.000 πρόσφυγες, ενώ μόνο στη Λέσβο βρίσκονται 20.000.

Στο μεταξύ, μία 45χρονη Σομαλή μητέρα δύο παιδιών, η οποία έπασχε από σοβαρή ασθένεια στους πνεύμονες, έχασε τη ζωή της πριν λίγες μέρες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Η Σομαλή έμενε στον καταυλισμό του πρώην στρατοπέδου της Μόριας, με τη μητέρα της και τα δύο παιδιά της. Η κηδεία της έγινε στο νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα στη Μυτιλήνη. Ο θάνατος της 45χρονης οφείλεται, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε μαζική πνευμονική εμβολή από την οποία έπασχε και έπρεπε να λαμβάνει ιατρική αγωγή.

Από τη Δευτέρα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης ξεκίνησε η καταγραφή των Σύρων προσφύγων σε παλιό γήπεδο του νησιού. Οι πρόσφυγες συμπληρώνουν ένα υπηρεσιακό χαρτί, ενώ η διαδικασία για τον καθένα δεν απαιτεί πολύ χρόνο, καθώς οι περισσότεροι έχουν μαζί τους διαβατήρια. Η παραχώρηση του γηπέδου ισχύει έως και την Πέμπτη 10/9, καθώς γειτονεύει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή που ανοίγουν τα σχολεία, ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές.

Στο μεταξύ, στη διάσωση 474 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έντεκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου και Κω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ