Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΚΙΔΑ
Επικίνδυνη εξόρυξη βωξίτη

Τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο

Τις εγκληματικές ευθύνες της μεταλλευτικής εταιρίας «ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο» για την αλόγιστη και μη ορθολογική εξόρυξη βωξίτη στο υπόγειο εργοτάξιο «Μουκίχρη», που είχε αποτέλεσμα να μπει σε κίνδυνο η ζωή των διερχομένων από την Εθνική οδό Αμφισσας - Λαμίας και των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, καλώντας παράλληλα το υπουργείο Βιομηχανίας, το νομάρχη Φωκίδας, την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας και τον εισαγγελέα Αμφισσας να παρέμβουν ασκώντας έλεγχο των παρανομιών.

Αμοιρες ευθυνών όμως δεν είναι και οι αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζει στην καταγγελία του το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, αναφέροντας το Δασαρχείο Αμφισσας, τη Νομαρχία Φωκίδας και το υπουργείο Βιομηχανίας για την έκδοση άδειας εκμετάλλευσης σε μικρό βάθος, κάτω από την Εθνική οδό Αμφισσας - Λαμίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της δευτεροβάθμιας οργάνωσης, στο εργοτάξιο «Μουκίχρη» δεν τηρήθηκαν από την εταιρία οι κανόνες ασφαλείας σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα (ΚΜΛΕ) για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και για τη διασφάλιση της ζωής των διερχομένων.

Πιο ειδικά, με ευθύνη της διεύθυνσης της εταιρίας και των προϊσταμένων του συγκεκριμένου εργοταξίου, έγιναν εργασίες εξόρυξης βωξίτη στην είσοδο των στοών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα στο πέτρωμα πάνω από τις στοές που έφτασε μέχρι την Εθνική οδό. Οι ευθύνες γίνονται εγκληματικές στο σημείο που, ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρίας, 15 μέρες πριν, είχαν διαπιστώσει μικρό ρήγμα στην Εθνική οδό, αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα (διακοπή εργασιών στην Εθνική οδό, σταμάτημα εργασιών στις στοές) συνέχισαν κανονικά τις εργασίες εξόρυξης μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή. Εκ των υστέρων και αφού το σημείο του δρόμου είχε πάθει μερική καθίζηση, βάλθηκαν να το επιδιορθώσουν προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομικό κόστος για τους διερχόμενους, αφού η κυκλοφορία γίνεται από Μπράλλο - Δαύλεια και την Εθνική οδό Αμφισσας -Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ