Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον κατέληξε σε προσφυγή

Δεν πρέπει οι γιατροί του ΙΚΑ να ζητούν μονιμότητα γιατί δε συνάδει με τη νομιμότητα, υποστηρίζει η Διοίκηση του Ιδρύματος

Τελικά το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη -που συγκάλεσε προχτές διυπουργική σύσκεψη- για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από την απεργία των γιατρών του Ιδρύματος βρήκε την πραγματική του έκφραση: Την προσφυγή στα δικαστήρια της Διοίκησης του ΙΚΑ -με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας- κατά των γιατρών του Ιδρύματος που απεργούν για τέταρτη βδομάδα. Η Διοίκηση του ΙΚΑ ζητά να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, στο όνομα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Ιδρύματος.

Χτες λοιπόν ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, στον οποίο είχε ανατεθεί η εκπόνηση των «μέτρων ανακούφισης των ασφαλισμένων», ανακοίνωσε ότι, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εργασίας, η Διοίκηση του Ιδρύματος προσφεύγει στα Δικαστήρια για να κηρυχτεί η απεργία των γιατρών ως παράνομη και καταχρηστική. Μάλιστα η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση προς τον ελληνικό λαό διότι προχτές ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης διαβεβαίωνε -όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους- ότι δε συζητήθηκε καν θέμα επιστράτευσης των γιατρών στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Ομως το θέμα της επιστράτευσης θα προκύψει σε περίπτωση που τα δικαστήρια αποφασίσουν θετικά υπέρ της προσφυγής της Διοίκησης του Ιδρύματος.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο Εργασίας έκαναν την προσφυγή μετά από ένα μήνα απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ -άρχισε στις 11.6.2001 και έχει προγραμματιστεί μέχρι τις 3.8.2001. Το σκεπτικό της προσφυγής να χαρακτηριστεί επιεικώς γελοίο, καθώς επικαλείται το γεγονός ότι δεν έχει εκδηλωθεί το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ και ότι απαγορεύεται από το νόμο η μονιμοποίηση που ζητούν οι συμβασιούχοι. Δηλαδή το να διεκδικεί κάποιος ένα αίτημα είναι κολάσιμο!

Την ίδια ώρα που ο Διοικητής του ΙΚΑ έκανε τις ανακοινώσεις για την προσφυγή στα δικαστήρια καλούσε -κατά την προσφυγή μεθοδολογία της κυβέρνησης- τους γιατρούς του ΙΚΑ σε διάλογο. Κι όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται αυτό και αν έχει εγκριθεί από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη απάντησε ότι ο μεν πρωθυπουργός δεν έχει σχέση με την απόφαση και ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος δεν μπορεί να υποκύψει σε οποιοδήποτε εκβιασμό, απ' όπου και αν προέρχεται.

Κατά τα άλλα ο Διοικητής του ΙΚΑ τάχθηκε υπέρ των εναλλακτικών προτάσεων για τους συμβασιούχους πλην της μονιμοποιήσεως που δεν την επιτρέπει το αναθεωρημένο Σύνταγμα.

  • Ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας της ΝΔ, Ν. Κακλαμάνης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, αντί του διαλόγου με τους απεργούντες γιατρούς του ΙΚΑ, επέλεξε την αντιπαράθεση και τη ρήξη» τονίζοντας ότι «τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας δεν επιλύονται με προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ