Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ
Αποσχιστικές τάσεις στο φόντο ενδοαστικών αντιθέσεων

Χιλιάδες λαού χειραγωγούνται στην Καταλονία με τα συνθήματα της ανεξαρτησίας που προωθεί τμήμα της αστικής τάξης για τα δικά του συμφέροντα
Χιλιάδες λαού χειραγωγούνται στην Καταλονία με τα συνθήματα της ανεξαρτησίας που προωθεί τμήμα της αστικής τάξης για τα δικά του συμφέροντα
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Αύριο πραγματοποιούνται οι εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο στην Καταλονία της Ισπανίας των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι αυτόνομη περιοχή, με το θέμα της απόσχισης να ξαναμπαίνει στη συζήτηση. Το θέμα, βεβαίως, ανακινεί τμήμα της αστικής τάξης που θεωρεί ότι θα έχει μεγαλύτερο κέρδος ως ανεξάρτητη από την Ισπανία χώρα. Τέτοιες αποσχιστικές τάσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπως η Χώρα των Βάσκων ή η Γαλικία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Σκοτία, για ανεξαρτητοποίηση από τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο λεγόμενος συνασπισμός του «ναι» στην απόσχιση, με επικεφαλής το κόμμα «Σύγκλιση και Ενότητα» που είναι στην κυβέρνηση, με τον πρόεδρο του τοπικού κοινοβουλίου, Αρτούρ Μας, φαίνεται να παίρνει την πλειοψηφία των 68 εδρών, κάτι που δηλώνεται ότι θα αξιοποιηθεί για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία σε διάστημα 18 μηνών. Πράγμα, βέβαια, που απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας για μεμονωμένες περιοχές. Από την άλλη, οι «αριστερές» δυνάμεις μαζί με το σοσιαλδημοκρατικό «Podemos» συγκροτούν τη συμμαχία «Η Καταλονία ναι μπορεί» και όπως και το Λαϊκό, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το φιλελεύθερο «Πολίτες», τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας.

Στην Καταλονία, ένα τμήμα της αστικής τάξης, αξιοποιώντας τα υπαρκτά διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, τη διαφορετική γλώσσα, που υπάρχουν στο πλαίσιο του πολυεθνοτικού ισπανικού κράτους, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό, προβάλλοντας το εθνοτικό ζήτημα για να συγκαλύψει την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Σε άλλη κατεύθυνση, ένα άλλο τμήμα αστών θεωρεί καταστροφή την απόσχιση. Μάλιστα, η πρόσφατη παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας της Ισπανίας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης θα υπάρξει περιορισμός συναλλαγών και άμεση έξοδος από την ΕΕ και από το ευρώ και εκ νέου διαπραγμάτευση για περίπτωση επανένταξης. Στην ίδια κατεύθυνση με την Τράπεζα κινείται και η οργάνωση «Πολιτική Ενωση Καταλονίας», που διαδίδει πως οι περικοπές στις συντάξεις σε περίπτωση ανεξαρτησίας θα κυμανθούν μεταξύ 2,3% και 11,5%, μεταξύ 6,7% και 16,9% θα είναι μαζί με τις περικοπές των επικουρικών και επιδομάτων, ενώ οι εξαγωγές θα πέσουν από 10% έως 50% και θα χαθεί το 2,3-11,6% των θέσεων εργασίας.

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας ερμηνεύει τις εξελίξεις στην Καταλονία ως έκφραση των αντιθέσεων της καπιταλιστικής κρίσης στην Ισπανία, όπου διάφορα τμήματα της αστικής τάξης ψάχνουν πιο προνομιούχους δρόμους για τη σημερινή κι αυριανή υπεράσπιση των συμφερόντων τους, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, συνδέει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση στο πλαίσιο του πολυεθνοτικού ισπανικού κράτους με την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία και δηλώνει ότι μόνο με τη σοσιαλιστική επανάσταση και προοπτική μπορούν να αντιμετωπιστούν κι αυτά τα ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ