Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στα ανατολικά

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας - στρατού, αστυνομίας κ.τ.λ. - στις ανατολικές επαρχίες, όπου στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» επιβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλες ζώνες αστικών κέντρων και πυρά από μάχες με το ΡΚΚ σκοτώνουν και αμάχους. Προχτές, τραυματίστηκαν πέντε παιδιά από έκρηξη βόμβας στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κούρδοι.

Σύμφωνα με τις αρχές, για τους θανάτους ευθύνεται το ΡΚΚ, ωστόσο διαφορετικά μεταδίδονται οι σχετικές ειδήσεις από φιλοκουρδικά ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο «Diha», που αποδίδει τους θανάτους και τους τραυματισμούς πολλών αμάχων στη στάση του τουρκικού στρατού. Οπως μετέδιδε και χτες το «Diha», μετά από επιχείρηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή Μπισμίλ του Ντιγιαρμπακίρ, σκοτώθηκε ένας 19χρονος. Η ίδια πηγή υποστήριζε ότι στην απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές σε πολλές γειτονιές της πόλης, σε συνδυασμό με τη βαρβαρότητα που επιδεικνύει ο στρατός απέναντι στους κατοίκους, οφείλονται και οι θάνατοι παιδιών, όπως το μικρό κορίτσι που άφησε την τελευταία του πνοή το Σαββατοκύριακο.

Χτες, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στα γραφεία του «Diha», συνελήφθησαν πάνω από 30 άτομα, τα οποία τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, στο πλαίσιο έρευνας για συνεργασία με «τρομοκρατική οργάνωση».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να αυξήσει τη συμμετοχή της στις «ειρηνευτικές αποστολές» του Οργανισμού, διαμηνύοντας δηλαδή ότι η τουρκική αστική τάξη θα διεκδικήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα μερίδιο στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Τις επαφές του στο εξωτερικό συνεχίζει και ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είχε επαφές με τον γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης (οργανισμού γνωστού για την προώθηση του Αντικομμουνιστικού Μνημονίου), Θόρμπιορν Γιάγκλαντ. Ο Ντεμιρτάς από τη μεριά του έθεσε με έμφαση την ανάγκη τερματισμού των εχθροπραξιών με το ΡΚΚ, ενώ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν ανησυχίες και για τις αυξανόμενες επιθέσεις στο HDP, με στόχο να μείνει εκτός Βουλής μετά τις προσεχείς εκλογές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν δήλωσε, μιλώντας στην 34η συνάντηση του Αμερικανο-τουρκικού Συμβουλίου, πως η Τουρκία διαθέτει έναν «ουσιαστικό ρόλο για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ