Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραδίνουν το νερό στους ιδιώτες

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στην κερδοσκοπία παραδίνεται και το νερό της Θεσσαλονίκης, αφού με νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στο θερινό τμήμα της Βουλής η Εταιρία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) μετοχοποιείται κατ' αρχήν κατά 49% και σπάει σε δύο εταιρίες κατά το πρότυπο της ΕΥΔΑΠ.

Η ψήφισή του επί της αρχής αναβλήθηκε για σήμερα αφού μετά από πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία η συνεδρίαση διακόπηκε για σήμερα.

«Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας», τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης. Τόνισε πως η εμπειρία δείχνει ότι όπου παραδόθηκαν δημόσιοι φορείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο υπήρξε υποβάθμιση των υπηρεσιών και αύξηση των τιμολογίων, κάτι που θα γίνει και με το νερό της Θεσσαλονίκης. Εφερε ως παράδειγμα την Καλιφόρνια, όπου η ηλεκτρική ενέργεια παραδόθηκε στους ιδιώτες και ακολούθησαν διακοπές της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το ίδιο γίνεται και με τους σιδηροδρόμους και το νερό στη Βρετανία.

Η απόφαση της κυβέρνησης, συνέχισε, να παραδώσει το νερό στους ιδιώτες προκαλεί το λαϊκό αίσθημα του νομού και είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων της περιοχής. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι ενόψει της ιδιωτικοποίησης ενδιαφέρεται ήδη γαλλική πολυεθνική εταιρία και είπε ότι δεν πείθει κανέναν η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα μετοχοποιηθεί μόνο το 49%, αφού η εμπειρία του ΟΤΕ, της ΕΒΟ ή της ΠΥΡΚΑΛ δείχνει ότι ακολούθησε ξεπούλημα και της πλειοψηφίας των μετοχών.

Η δική μας θέση, είπε ο Α. Τζέκης, είναι να υπάρχει ο φορέας ύδρευσης, να είναι κοινωφελής, να καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής με καλής ποιότητας νερό και με χαμηλό τιμολόγιο.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται και μία σειρά από διατάξεις για την κεφαλαιαγορά, με κύριο στόχο την προσαρμογή με διάφορες οδηγίες της ΕΕ, διατάξεις που ευνοούν τις κινήσεις του μεγάλου κεφαλαίου μέσα στο χρηματιστήριο.

Σε δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης είπε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν στην ύδρευση της Θεσσαλονίκης, δε θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση αλλά με την πραγματοποίηση δημόσιων έργων που θα αναβαθμίζουν το πεπαλαιωμένο δίκτυο. Τέτοια έργα, παρατήρησε, αν τα αναλάβουν οι ιδιώτες θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής του νερού αφού θα μεταθέσουν το κόστος τους στον καταναλωτή. Και όμως, τόνισε ο βουλευτής, η κυβέρνηση αντί για τα απαραίτητα έργα παραδίνει ένα αγαθό, όπως το νερό, «στο εφιαλτικό πλαίσιο του ανταγωνισμού και της οικονομίστικης αντιμετώπισής του».

Ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Δρυς στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων από τη μετοχοποίηση της ΕΥΑΘ και σε πείσμα της πραγματικότητας και της μέχρι τώρα εμπειρίας είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης, αφού το 51% παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία της εταιρίας.

Με ενστάσεις που αφορούν στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και κυρίως επειδή αυτή την κάνει το ΠΑΣΟΚ και όχι η ίδια, η ΝΔ διαφώνησε επί της αρχής με το νομοσχέδιο ενώ αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση ήταν ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ