Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, για το 2015 αλλά και το 2016. Συγκεκριμένα, προσδοκά ανάπτυξη 6,5% το 2015 και 6,4% το 2016, έναντι 6,8% το 2014. Τον περασμένο Απρίλη είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% και για τις δύο χρονιές. Στους βασικούς παράγοντες που επιδρούν σε αυτούς τους ρυθμούς, συμπεριέλαβε «την πορεία της νέας οικονομικής εξισορρόπησης της Κίνας» και «την αναμενόμενη εξομάλυνση της επιτοκιακής πολιτικής των ΗΠΑ».

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Από κατολισθήσεις, λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πόλης της Γουατεμάλας και την περιοχή Καμπράι, έχουν βρει από την περασμένη Παρασκευή το θάνατο 131 άνθρωποι και κάποιες δεκάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον έξι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός του περάσματος σφοδρού τυφώνα από την κινεζική νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Καταστράφηκαν αυτοκίνητα, πυλώνες ηλεκτροδότησης κατέρρευσαν, με συνέπεια χιλιάδες οικογένειες να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ ματαιώθηκαν δεκάδες πτήσεις.

ΝΤΑΚΑ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του 65χρονου Ιάπωνα Κούνιο Χόσι, στην περιοχή της Ρανγκπούρ, 335 χλμ. από την Ντάκα. Το «Ισλαμικό Κράτος» είχε αναλάβει την ευθύνη και για τη δολοφονία ενός ακόμα αλλοδαπού, Ιταλού συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες, ενώ εργαζόταν στο Μπανγκλαντές.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Τζιχαντιστές ανέλαβαν προχτές την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε προάστια της πρωτεύουσας της Νιγηρίας Αμπούτζα, προκαλώντας το θάνατο 15 ανθρώπων.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιούγιου Του είναι οι επιστήμονες που κέρδισαν χτες από κοινού το βραβείο Νόμπελ 2015 Ιατρικής και Φυσιολογίας, για το έργο τους πάνω στην καταπολέμηση των παρασιτικών ασθενειών και της ελονοσίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επισφαλής θεωρείται η απρόσκοπτη λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού, καθώς απειλείται από κακόβουλες επιθέσεις μέσω Διαδικτύου, σημειώνει έκθεση που συνέταξε το βρετανικό ίδρυμα αναλύσεων «Chatham House», τονίζοντας ότι ο κίνδυνος μιας «σοβαρής κυβερνο-επίθεσης» σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας ολοένα και αυξάνεται, καθώς στις περισσότερες χώρες τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή ώστε να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκατομμύρια μαθητές στην Κένυα επιστρέφουν από σήμερα στα θρανία, καθώς οι εκπαιδευτικοί σταμάτησαν την πολυήμερη απεργία που πραγματοποιούσαν επί πέντε βδομάδες με μισθολογικά αιτήματα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Η αμερικανική αλυσίδα ρουχισμού λιανικής «Αmerican Apparel», που έχει έδρα στο Λος Αντζελες, κατέθεσε χτες αίτηση πτώχευσης και σχέδιο αναδιοργάνωσης για ένα εξάμηνο, μετά από οικονομικές ζημιές ύψους 19.400.000 δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Η αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο συνεχίζει τις καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Μίλο Τζουκάνοβιτς, το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, ενώ έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιου Ράντοβιτς, σε κυριακάτικη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κήρυξε χτες δύο νέες περιοχές προστασίας υδρόβιας ζωής στη Λίμνη Μίσιγκαν και σε θαλάσσια περιοχή του Μέριλαντ, ενώ το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση της Χιλής κήρυξε μία ανάλογα προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη έκτασης 200.000 τ. μίλια, κοντά στη Νήσο του Πάσχα στον Ειρηνικό Ωκεανό, κατά τη μέρα διεξαγωγής διεθνούς συνδιάσκεψης για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στο Βαλπαραΐσο της Χιλής.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Στις 8 Νοέμβρη ανακοινώθηκε χτες πως θα διεξαχθούν στην Κροατία οι βουλευτικές εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον κυβερνώντα σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς στη δεύτερη θέση και πρώτο το συντηρητικό κόμμα HDZ του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Τόμισλαβ Καραμάρκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ