Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα διαμάχη για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους

ΚΙΕΒΟ.--

Η υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» ΜΗ17, στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, στις 17 Ιούλη του 2014, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή το λεγόμενο πρώτο πόρισμα του Ολλανδικού Γραφείου για την Ασφάλεια που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες. Το αεροσκάφος, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, φέρεται να χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους - αέρος ρωσικής κατασκευής τύπου BUK, στέλνοντας στο θάνατο τους 298 επιβάτες και πλήρωμα, στην πλειοψηφία τους Ολλανδοί. Το περιστατικό συνέβη ενώ στην περιοχή μαίνονταν μάχες ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου (προϊόν πραξικοπήματος με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) και των πολιτοφυλακών που αντέδρασαν.

Στην έκθεση του συγκεκριμένου Γραφείου δε δίνεται απάντηση στο ποιος μπορεί να εκτόξευσε τον πύραυλο, ωστόσο ο επικεφαλής του, Τίμπε Γιούστρα, από τη στρατιωτική βάση Γκίλζε - Ρίγεν, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για βλήμα από σύστημα ΒUK, που χτύπησε το μπροστινό μέρος του αεροσκάφος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επιβάτες που δε σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα έχασαν τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια. Το πόρισμα επικρίνει την ουκρανική κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να κλείσει τον εναέριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του πορίσματος, ο αντιδραστικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι επρόκειτο για επιχείρηση που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, για να καταρρίψουν ένα εμπορικό αεροσκάφος. Κατά την άποψή μας, έγινε αποκλειστικά από εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι μαχητές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεθυσμένοι αυτονομιστές δεν είναι ικανοί να χειριστούν τα συστήματα BUK. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα αυτά τα χειρίζονταν αποκλειστικά επαγγελματίες Ρώσοι στρατιώτες».

Την εκδοχή ότι ρωσικές δυνάμεις είναι αυτές που εκτόξευαν τον πύραυλο διέψευσε η ρωσική πλευρά, λέγοντας ότι τέτοια οπλικά συστήματα (και συγκεκριμένα ο παλιότερος τύπος πυραύλου που έχει αποσυρθεί) ήταν στην κατοχή του ουκρανικού στρατού και μόνο. Εκπρόσωποι του κρατικού μονοπωλίου οπλικών συστημάτων «Αλμάζ - Αντέι» έκαναν μια εξομοίωση με πύραυλο 9Μ38Μ1 σε αεροπλάνο, με βάση και τα ευρήματα που παρουσίασαν οι Ολλανδοί, λέγοντας ότι φέρει τα ίδια σημάδια, αλλά τέτοιου τύπου πύραυλος σταμάτησε να παράγεται το 1986 και ήταν στην κατοχή του ουκρανικού στρατού, ενώ σημείωσαν ότι το αεροπλάνο μπορεί να χτυπήθηκε από θέσεις που αυτός έλεγχε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ