Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει την ... τρομοκρατία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» της τρομοκράτησης του λαού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ φαίνεται πως προτίθεται να ρίξει η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού «Channel 2», η κυβέρνηση Νετανιάχου, κατά τη νέα έκτακτη χτεσινοβραδινή σύσκεψη με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, προσανατολίζεται στην... «ενίσχυση» των περιπολιών της αστυνομίας με δυνάμεις του στρατού. Αλλες προτάσεις που εξετάζονταν ήταν η πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Αρντάν, να επιβληθεί αποκλεισμός στις Παλαιστινιακές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις κατοχικές δυνάμεις (δηλαδή ακόμα πιο ασφυκτικά μέτρα) και να διευκολυνθεί περαιτέρω η οπλοφορία Ισραηλινών πολιτών σε δημόσιους χώρους.

Ο υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, πρότεινε επίσης την επιβολή «λουκέτου» σε όλα τα σχολεία των Παλαιστινιακών εδαφών σε Δυτική Οχθη και Αν. Ιερουσαλήμ, «μέχρις ότου αποκλιμακωθεί η ένταση». Ηδη, πάντως, από χτες, η ισραηλινή αστυνομία είχε προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των κεντρικών δρόμων της Ιερουσαλήμ.

Μέσα σε αυτό κλίμα, χτες, σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, σημειώθηκαν επιθέσεις με μαχαίρια από οργισμένους Παλαιστίνιους. Το πρωί, δύο Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν σε λεωφορείο συνοικίας της Ανατολικής Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινούς επιβάτες, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ηλικιωμένων Ισραηλινών (λίγες ώρες μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία) και ενός εκ των δύο Παλαιστινίων δραστών από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκαν άλλα 15 άτομα. Σχεδόν ταυτόχρονα, άλλος Παλαιστίνιος όρμησε με το αυτοκίνητό του σε άλλη στάση λεωφορείου της ίδιας πόλης και βγαίνοντας επιτέθηκε με μαχαίρι.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Γάζα επικρότησε τις επιθέσεις Παλαιστινίων σε βάρος Ισραηλινών, λέγοντας ότι κάνουν «ηρωικές πράξεις αντίστασης». Ο Νετανιάχου, από την άλλη, κατηγόρησε ευθέως «για τη βία» τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς.

Πάντως, χτες το απόγευμα, πάνω από 20.000 Αραβες του Ισραήλ στην πόλη Σακχνίν (από τους 25.000 που κατοικούν σε αυτή τη βόρεια ισραηλινή κωμόπολη) διαδήλωσαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Από την 1η του μήνα ως χτες, υπολογίζεται συνολικά ότι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων ή επιθέσεων επτά Ισραηλινοί και 29 Παλαιστίνιοι. Υπολογίζεται, επίσης, ότι η βία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων έχει προκαλέσει τον τραυματισμό πάνω από 1.400 Παλαιστινίων.

Μπροστά στις ολοένα και αυξανόμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές συγκρούσεις, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε χτες τις δύο πλευρές «να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της βίας, όπως είναι η ισραηλινή κατοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ