Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάσεις με αντικείμενο την ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα βρεθούν επίσης η «Εκθεση των Προέδρων» για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, καθώς και το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ

Η αντιμετώπιση της «τρέχουσας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης» και η θέσπιση «αξιόπιστης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής» αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 16/10 στις Βρυξέλλες. Για την προετοιμασία της Συνόδου συνεδρίασε χτες και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Στην ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνονται, επίσης, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη Διάσκεψη Κορυφής της Βαλέτα, που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Νοέμβρη και οι επακόλουθες εργασίες της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την οδό των Δυτικών Βαλκανίων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να προβεί και σε απολογισμό των συζητήσεων σχετικά με την «Εκθεση των Προέδρων» για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ενώ θα ενημερωθεί απ' τον πρόεδρό του σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά το δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο ή την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και θα δηλώσει τις προθέσεις του για την επικείμενη διαδικασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης, συμμετείχε στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη λογική της διαχείρισης ενός προβλήματος που οξύνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση «ποιεί τη νήσσαν», έθεσε ζήτημα περιορισμού των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, καθώς και παροχής στήριξης στις όμορες της Συρίας χώρες, που δέχονται και τα μεγαλύτερα βάρη, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία.

Στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει ξανά τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, καθώς σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ν. Αναστασιάδης θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες - σύμφωνα με ανάρτηση στο λογαριασμό του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης», Ν. Χριστοδουλίδη - συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις και η επικείμενη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ