Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Ακιντζί επιμένει για εκ περιτροπής Προεδρία

Μεγαλώνει το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, όπως δείχνουν και οι επαφές Αναστασιάδη στην Κίνα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Δεν μπορεί να είναι λύση μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια», σημείωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ξεκαθαρίζοντας ότι μια λύση πρέπει οπωσδήποτε να κατοχυρώνει και την εκ περιτροπής Προεδρία. Δεν παρέλειψε να αναδείξει ότι η επανένωση της Κύπρου συνδέεται με μια σειρά από μονοπωλιακούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια, υπογραμμίζοντας ότι «οι ειδικοί λένε πως ο πιο έξυπνος τρόπος είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος να ενώσουν το φυσικό τους αέριο και να το μεταφέρουν μαζί στην Ευρώπη. Να πω ότι και ο Αναστασιάδης έχει την ίδια άποψη με μένα. Η άποψή του είναι ότι ο πλούτος θα συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν πρέπει να συζητιέται αν οι έποικοι θα φύγουν από το νησί μετά από μια λύση, σχολιάζοντας ότι πλέον δε ξέρει κανείς ποιος είναι έποικος, ενώ σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό σημείωσε πως «ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση θέλουν λύση. Και μας παρέχουν καλή στήριξη». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ειδικοί» έχουν αρχίσει επαφές με τη Γερμανία ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία της από την επανένωση της δυτικής και της ανατολικής, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και στη ΓΛΔ.

Στο μεταξύ, την ενίσχυση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Κύπριος ηγέτης χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετικά σημαντική λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι ήμουν ο μόνος από τους Ευρωπαίους ηγέτες που προσεκλήθη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα Σύνοδο Κορυφής των Ασιατικών Χωρών (σ.σ. έγινε την Τετάρτη) που αφορά σε επενδύσεις». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, για τις οποίες ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε πως η Λευκωσία θα πρωτοστατήσει για να υπογραφεί οριστικά η διμερής συμφωνία ελεύθερης αγοράς και εμπορίου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον του Πεκίνου για το Κυπριακό είναι «σημαντικό», ενώ όσον αφορά τα ενεργειακά εξήγησε πως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον «ώστε στις όποιες μελλοντικές αδειοδοτήσεις να επιδειχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς του κινεζικού κράτους». Τέλος, επέλεξε να αναφέρει ότι «η επίσκεψη στην Κίνα ήταν ψηλά στις προτεραιότητές μου από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ