Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές ζυμώσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εισήλθαν πλέον στην τρίτη βδομάδα, επιτρέποντας ήδη στο συριακό στρατό να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του σε περιοχές των επαρχιών Χομς και Χάμα, με βασικό στόχο την ανακατάληψή τους και τη διακοπή της «γέφυρας» επικοινωνίας μεταξύ τζιχαντιστών και λοιπών αντικαθεστωτικών δυνάμεων που ελέγχουν τη στρατηγική περιοχή την τελευταία τριετία.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα έντονες είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο με επίκεντρο τη Μόσχα και την Αγκυρα αλλά και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου ξεκινά απόψε τετραήμερη περιοδεία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία. Βασική αποστολή του Γερμανού αξιωματούχου θα είναι, όπως δήλωσε ο ίδιος χτες στη γερμανική Βουλή, «η συνεννόηση ανάμεσα σε μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν και η Σ. Αραβία, που θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για τον διάλογο».

Στο μεταξύ, χτες, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ, εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης Πούτιν να συνεργαστεί «με όλες τις εποικοδομητικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και οι Κούρδοι», για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Ωρες μετά, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έφθαναν στην Αγκυρα για συναντήσεις με Τούρκους αξιωματικούς. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι πρόσφατες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη και τρόποι αποφυγής μεταξύ τους «ατυχημάτων». Επιπλέον, στη Μόσχα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Κεμάλ Αϊντίν, δήλωσε πως ρωσικά και τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν «13 επικίνδυνες εμπλοκές από την 3η Οκτωβρίου έως τη 10η Οκτωβρίου» κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

Παράλληλα, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι υπήρξε προσέγγιση στις θέσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την ασφάλεια των πτήσεων πάνω από τη Συρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν αργά προχτές βράδυ. Μάλιστα, ο Ρώσος αξιωματούχος Ιγκόρ Κονασένκοφ πρόσθεσε ότι Ρώσοι και Ισραηλινοί πιλότοι έχουν αρχίσει ασκήσεις «για την εγγύηση των ασφαλών πτήσεων πάνω από τη Συρία».

Στην Αγκυρα πάλι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Αντέλ Τζουμπέιρ, συμφώνησαν «να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση στη Συρία», επαναλαμβάνοντας ότι «ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ δεν πρέπει να διαδραματίσει απολύτως κανέναν ρόλο στην πολιτική μετάβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ