Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οι ανάγκες των φοιτητών στο επίκεντρο των χτεσινών κινητοποιήσεων

Μαχητικές κινητοποιήσεις στο ΑΠΘ και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΜΑΣ, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Στο ΑΠΘ, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων Γεωλογικού, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και των Επιτροπών Αγώνα, έξω από το κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον πρύτανη Π. Μήτκα. Ο πρύτανης ενημέρωσε πως το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς το ΑΠΘ, ενώ δεν προβλέπονται προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά μετά από το 1997, το ΑΠΘ έχει μείνει με λιγότερους από 2.000 καθηγητές όλων των βαθμίδων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά σε όλα τα τμήματα, φοιτητές να στοιβάζονται σε αμφιθέατρα οι μισοί όρθιοι και οι υπόλοιποι να κάθονται στο πάτωμα, μαθήματα και εργαστήρια να κόβονται ή να περνούν σε μεταπτυχιακά. Εξαιτίας των ελλείψεων σε εργαστηριακό εξοπλισμό, μια σειρά εργαστηρίων κόβονται σε κάθε εξάμηνο ή γίνονται με πολύ λίγες θέσεις σε σχέση με τον όγκο των φοιτητών, με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν απ' έξω. Οξύνονται τα προβλήματα με τη στέγαση και τη σίτιση. Με τη νέα χρονιά, περίπου 270 φοιτητές έμειναν εκτός εστιών, παρότι έχουν πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, ενώ με τη μειωμένη χρηματοδότηση του ΑΠΘ, τίθεται σε κίνδυνο και η συνέχιση της λειτουργίας της φοιτητικής λέσχης.

Στην Κέρκυρα, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας και δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Μέριμνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διεκδικώντας να μη μείνει απ' έξω κανείς φοιτητής που έκανε αίτηση για εστία, καθώς η πλειοψηφία μένει εκτός ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται ως εστίες.

Σε κινητοποίηση από χτες τα χαράματα βρέθηκαν και οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έκαναν κατάληψη της Επιτροπής Ερευνών και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, με βασικό αίτημα να πάρουν δωμάτιο στις εστίες, να υπενοικιαστούν ξενοδοχεία, κανένας φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του επειδή δεν έχει πού να μείνει. Περίπου 300 φοιτητές παλαιότερων ετών έμειναν έξω από τις εστίες, καθώς και πολλοί πρωτοετείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού σήμερα για τους φοιτητές (2021-04-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αλληλεγγύη στους οικότροφους σπουδαστές (2015-11-11 00:00:00.0)
Συζήτηση για τα αγωνιστικά βήματα του ΜΑΣ (2013-06-06 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση κόντρα στα δίδακτρα (2013-05-25 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση (2006-02-09 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα (2000-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ