Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Τη λύση θα φέρει ο ενωτικός αγώνας

Χρειάζεται ολοκληρωμένη υδατική πολιτική ορθολογικής αξιοποίησης των υδάτινων αποθεμάτων και είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής

Η επιτυχία της ημερίδας δείχνει ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της λειψυδρίας, που ταλανίζει την περιοχή, ενδιαφέρουν πολύ τους Θεσσαλούς και τους φορείς τους. Και τούτο διότι οι αγρότες και, γενικότερα, ο λαός της Θεσσαλίας αντιλαμβάνονται ότι η λύση που προτείνει το ΚΚΕ στοχεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, καταδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τις πραγματικές αιτίες και υποδεικνύοντας τους πραγματικούς ενόχους.

Αλλωστε, οι Θεσσαλοί είδαν, εδώ και καιρό, τους κομμουνιστές να ενδιαφέρονται για την ενημέρωσή τους σχετικά με το μέγεθος και την οξύτητα του προβλήματος φέτος και να πρωτοστατούν στον αγώνα για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της λειψυδρίας.

Από το χειμώνα ακόμα η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ είχε «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου», είχε επισκεφτεί τους αρμόδιους, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους για να προλάβουν - όσο γινότανε - το «κακό» και είχε καταγγείλει τις ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για τη δημιουργία και την όξυνση του προβλήματος.

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας διοργανώθηκε, με επιτυχία, η ημερίδα στη Λάρισα και, όπως ανέφερε, χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, ο Β. Μπούτας, το ΚΚΕ θα συνεχίζει να ενημερώνει το λαό της περιοχής και, ταυτόχρονα, να πρωτοστατεί στον αγώνα για την επίλυση του προβλήματος.

Αναμένονται «χαράτσια»


Τις θέσεις του ΚΚΕ για τη λειψυδρία στη Θεσσαλία και την πολιτική υδάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέπτυξε στην ημερίδα ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος. Κοινή ήταν η πεποίθηση των παραβρισκόμενων στην ημερίδα ότι αυτές οι θέσεις στηρίζονται στη γνώση και στην ανάλυση των πραγματικών φαινομένων και δεδομένων, αναδεικνύουν την ουσία του προβλήματος και υποδεικνύουν τη λύση του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι πληροφορίες που ανέφερε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης σχετικά με τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευτούν τη λειψυδρία και να επιβάλουν «χαράτσι» στην κατανάλωση νερού για ύδρευση και για άρδευση. Οπως ανέφερε, «σε σχετική οδηγία ορίζεται η επιβολή τέλους για την κατανάλωση νερού στις χώρες της ΕΕ, αλλά το χειρότερο είναι ότι ο χρήστης ύδατος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής μέχρι να γίνει απόσβεση, καθώς και το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και επέκτασης των όποιων έργων γίνονται». Κι αναφερόμενος στις πληροφορίες για το σχετικό νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει το υπουργείο Γεωργίας, υπογράμμισε ότι προωθείται η σύσταση Εθνικού Φορέα Διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι Ανώνυμη Εταιρία ή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. «Ο οργανισμός αυτός - τόνισε - θα εποπτεύει τους τοπικούς οργανισμούς, που θα δημιουργηθούν ανά λεκάνη απορροής, με τη συνδρομή των Περιφερειών ή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Στο σκηνικό αυτό φαίνεται ότι θα ενταχθούν και οι Οργανισμοί Εγγειων Βελτιώσεων. Ο μηχανισμός διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που επιδιώκει να στήσει η κυβέρνηση, δεν αποσκοπεί στη δημιουργία έργων υποδομής και στην ορθολογική διαχείριση, αλλά στο να εισπράττει τα "χαράτσια" που πρόκειται να επιβάλουν στους αγρότες η κυβέρνηση και η ΕΕ, με εισπράκτορες ιδιωτικές εταιρίες. Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πληροφορίες, σε νομοσχέδιο θα προβλέπεται επιπρόσθετη επιβάρυνση (ειδικό τέλος χρήσης νερού), καθώς και ΦΠΑ επί των επιβαλλόμενων εισφορών».

Ο Γ. Πατάκης αναφέρθηκε στη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας που προτείνει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά στην έρευνα, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα, και τονίζοντας την αναγκαιότητα κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής για την αποταμίευση και τη μεταφορά νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα που έχει «πέσει» επικίνδυνα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προτάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της λειψυδρίας, στις οποίες περιλαμβάνεται το αίτημα του αγροτικού κόσμου να δοθούν έγκαιρα πλήρεις αποζημιώσεις στους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες θα υποστούν ζημιές λόγω ξηρασίας.

Τον κίνδυνο να διψάσουν οι κάτοικοι των πόλεων, αν δε ληφθούν μέτρα για τη λειψυδρία, επισήμανε στην παρέμβασή του ο Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας, ενώ στο «ιστορικό» της εκτροπής του Αχελώου αναφέρθηκε ο Κ. Γκούμας, μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου (ΠΑΣΕ).

Παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν κατά σειρά οι Ν. Κακούσιος, αντινομάρχης Λάρισας, Β. Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας, Ν. Καράντζος, νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας, Νίκη Οικονόμου-Ευαγγελίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, Δέσποινα Αράπκουλε, νομαρχιακή σύμβουλος Λάρισας, Χρ. Χαλκιάς, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, Γ. Χατζηλάκος, μέλος της ΠΑΣΕ, Τ. Μπαρμούτης, μέλος της ΠΑΣΕ, Θ. Κοκκινούλης, δήμαρχος Πλατυκάμπου, Αντ. Σκυλλάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Κάνοντας συνόψιση των εργασιών της ημερίδας ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων που συμφωνούν, επί της ουσίας, με την εφαρμοζόμενη πολιτική, για τη δημιουργία και την όξυνση του προβλήματος της λειψυδρίας και τόνισε την ανάγκη του ενωτικού και συντονισμένου αγώνα όλων των Θεσσαλών - μακριά από τοπικιστικές αντιπαραθέσεις και ενδοαγροτικές διαμάχες - για την επίλυση του προβλήματος, η οποία - όπως υπογράμμισε - θα έρθει μόνο με την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται και την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ του λαού και του τόπου μας.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ