Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γ. Ρίτσος και τραγικοί

Από την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Ορέστης-Από τον Ρίτσο στους τραγικούς»
Από την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Ορέστης-Από τον Ρίτσο στους τραγικούς»
Από το «Θέατρο Κάστρου» στην Πάτρα αρχίζει (11-16/7) η διαδρομή της παράστασης «Ορέστης - Από τον Ρίτσο στους τραγικούς», από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το βασικό υλικό της παράστασης στηρίζεται στον ποιητικό «Ορέστη» Ρίτσου «Ορέστης» (από την «Τέταρτη Διάσταση»), αλλά και σε αποσπάσματα της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και των «Χοηφόρων» του Αισχύλου. Ενας σύγχρονος Ορέστης φθάνει στον Αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου των Μυκηνών. Στην ερημιά της νύχτας ακούγονται μόνο οι γρύλοι και ο θρήνος μιας γυναίκας. Είναι η στιγμή πριν τη μεγάλη πράξη. Εκεί ακριβώς ο «τιμωρός»(;) Ορέστης συναντά τα πέντε διαφορετικά πρόσωπα της Ηλέκτρας, «ολότελα ξένος μπροστά στον προορισμό που οι άλλοι του έταξαν». Ο Ορέστης του Γιάννη Ρίτσου δε βρίσκει νόημα στην πράξη της εκδίκησης και έτσι ξεκινά η αναμέτρησή του με την ιστορία και το χρόνο. Ο θρήνος της Ηλέκτρας τον πληγώνει και τον φοβίζει. Η μνήμη της μητέρας είναι κυρίαρχη. Η δικαιοσύνη, η εκδίκηση, η τιμωρία, το μίσος θα βγουν στην επιφάνεια; 'Η το αχνό φως της ημέρας θα δώσει μια άλλη διάσταση στην επιλογή...

Η μετάφραση είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου, η σκηνοθεσία - επιμέλεια σκηνικού χώρου του Θέμη Μουμουλίδη, τα κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, η μουσική του Γιώργου Ανδρέου, η επιμέλεια κίνησης της Ευαγγελίας Ράντου. Παίζουν: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Τάσος Γιαννόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, κ.ά.

Ακολουθεί περιοδεία: 21 Ιουλίου Αντίρριο, 4/8 Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων, 30 Αυγούστου Βέροια, 31 Αυγούστου Συκιές και σε δέκα ακόμη ελληνικές πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ