Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί γλυπτικής...

Γλυπτά και σχέδια, δημιουργίες της Ασπασίας Παπαδοπεράκη φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Απόλλων» (Μακεδονομάχων 8) στη Ραφήνα. Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιούλη.

«Η γλυπτική είναι μία μορφή έκφρασης» σημειώνει η δημιουργός. «Η γλυπτική σαν έκφραση καταλαμβάνει με όγκο, με κάποιο υλικό, κάποιο χώρο και ορίζει αυτό το χώρο με πλαστικότητα, δηλαδή επάλληλες φόρμες, που εκφράζουν μία αίσθηση, μία κατάσταση με συνοχή. Δημιουργεί έτσι ένα μοναδικό έργο έκφρασης που προστίθεται στο περιβάλλον και που δημιουργεί διάλογο με το φως, το χρόνο, το χώρο και τον άνθρωπο. Για τη γλυπτική μπορούμε να πούμε ότι έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί στο ένστικτό μας, μια "πλαστική συνείδηση"».

«Ενα γλυπτό πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός μέσα στο χώρο, που η αντίληψη του καλλιτέχνη για τον κόσμο του προσδίδει κατά ένα μέρος μια πνευματική υπόσταση και το τοποθετεί σε μια ιστορική στιγμή. Ετσι, μαζί με την πλαστικότητά του, επεμβαίνει στο χώρο. Καθορίζοντας το χρόνο, το χώρο και τα προβλήματα ενός περιβάλλοντος, εκφράζει τις ανάγκες της εποχής του».

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη γεννήθηκε στα Σπήλια, δίπλα στην Κνωσσό. Από το 1966 έως το 1972 σπούδασε στην ΑΣΚΤ. Από το 1975 έως το 1978 με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ παρέμεινε στη Γαλλία, όπου παρακολούθησε γλυπτική, σχέδιο και θέατρο.

«Για τη γλυπτική χρησιμοποιώ στοιχεία από τις μελέτες μου για την ανθρώπινη φιγούρα και την αρχαϊκή και κλασική περίοδο της ελληνικής γλυπτικής, καθώς και στοιχεία από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική. Για όλα τα μεγάλα έργα μου, που προορίζονται για δημόσιους χώρους, αναπτύσσω διάλογο με το κοινό σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας, με το να εκθέτω αναλυτικά τη διαδρομή του έργου, πριν στηθεί το έργο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ