Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με την ΚΝΕ στο Πλανητάριο

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ παρακολούθησαν την Κυριακή την ψηφιακή παράσταση «Παράξενοι κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα», στο Πλανητάριο. Μέσα από τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το πλανητάριο, «ταξίδεψαν» στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, στους δορυφόρους τους, έμαθαν για την εξέλιξη των ανακαλύψεων γύρω από την πολυπλοκότητα του ηλιακού μας συστήματος.

Μία παρέα από περισσότερα από 70 παιδιά από περιοχές του κέντρου της Αθήνας, τον Πειραιά και τη Νότια Αθήνα αφιέρωσαν το κυριακάτικο μεσημέρι τους στην επίσκεψη, παρακολούθησαν την παράσταση και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην έκθεση «Η Ελλάδα κάτω από τη θάλασσα». Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δραστηριότητες και για τις υπόλοιπες περιοχές.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΚΝΕ, κάτω από το γενικό τίτλο, «Ο κόσμος γύρω μας, μπορούμε να τον γνωρίσουμε!», έχει στόχο να ανοίξει η συζήτηση στις σχολικές ηλικίες για το πώς συνεισφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της έρευνας και της επιστήμης, ώστε ο άνθρωπος να γνωρίζει καλύτερα τον κόσμο και μάλιστα να επενεργεί σε αυτόν, με στόχο να τον αλλάξει προς όφελός του. Είναι μία απάντηση στην πολύμορφη επεξεργασμένη παρέμβαση που κάνει το σύστημα στις νεανικές συνειδήσεις, το οποίο καλλιεργεί ακόμα και την αποστροφή στη γνώση. Είναι απάντηση στην αντιεπιστημονικότητα και τη «φτώχεια», με την οποία προσεγγίζεται η γνώση μέσα στο σχολείο και η οποία οδηγεί στο να καλλιεργηθεί η παθητικότητα, η μοιρολατρία. Η εξέλιξη της επιστήμης της αστρονομίας που αφορά τον κόσμο που μας περιβάλλει, είναι άλλωστε χαρακτηριστική του πώς οι πρώτες εμπειρικές παρατηρήσεις του ανθρώπου είχαν οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα (π.χ. ότι ο ήλιος κινείται γύρω από τη γη και όχι το αντίστροφο). Αρα η εμπειρία από μόνη της δεν αρκεί αλλά είναι αναγκαίο, ξεκινώντας από αυτή, να προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε τις πιο ουσιαστικές πτυχές, όσα δε φαίνονται με μια πρώτη ματιά, τους μηχανισμούς που λειτουργούν πίσω από αυτό που αντιλαμβανόμαστε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ