Κυριακή 15 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «πολεμικό» χρονοδιάγραμμα
  • Εντός της ερχόμενης βδομάδας το νέο νομοσχέδιο - «σκούπα» με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της πρώτης φάσης.
  • Τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη ακολουθεί το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

«Η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ' όσο περιμέναμε και υπό αυτήν την έννοια είμαστε θύματα της επιτυχίας μας, καθώς οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα και έτσι κάποια θέματα που θα λύναμε αργότερα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τώρα»...

Αυτό τόνισε την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Λονδίνο, με στόχο την προσέλκυση «επενδυτών» στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γενικότερα για τις κερδοφόρες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Για μια ακόμη φορά, ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου έχει όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με αλλεπάλληλα μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη βδομάδα, με αφορμή και με φόντο την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταθέτει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» μέτρα που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση, με στόχο τη θωράκιση και το δυνάμωμα του σημερινού αντεργατικού οπλοστασίου που διαθέτουν το αστικό κράτος, αλλά και τη διασφάλιση των στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου.

Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων τις αμέσως επόμενες μέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στο «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα μέτρα θα κατατεθούν στη Βουλή στις αρχές αυτής της βδομάδας, με τη μορφή «νομοσχεδίου - σκούπα».

Να σημειωθεί ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων από τη πλευρά της Ευρωζώνης (10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ακόμη 2 δισ. προς το ελληνικό κράτος) προϋποθέτουν την ψήφιση των μέτρων, ανεξάρτητα από τη μέρα έγκρισης των μέτρων από την Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group).

Οι «θεσμοί» πρέπει να συμπληρώσουν την «έκθεση συμμόρφωσης», δηλαδή την αξιολόγηση των μέτρων από το πρώτο πακέτο και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα, σημείωσε προχτές Παρασκευή, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σύμφωνα με την οποία «συντελείται πρόοδος», ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε «πολιτικό και τεχνικό επίπεδο». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ θα πρέπει να έχει συγκληθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «έντιμος συμβιβασμός» μεταξύ συγκυβέρνησης και «εταίρων» για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών περιλαμβάνει:

-- Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, που θα χορηγούνται από τη δημοσίευση του νόμου και στο εξής.

-- Σταδιακή μείωση των προβλεπόμενων κριτηρίων προστασίας για όλα τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια. Σε πρώτη φάση, λόγος γίνεται για καρατόμηση του εισοδηματικού κριτηρίου ακόμα και στα επίπεδα των 18.000 ευρώ, όπως και του περιουσιακού κριτηρίου «προστασίας» στο εύρος των 150.000 - 160.000 ευρώ.

-- Μπαίνει πλαφόν στο ετήσιο όριο των κατ' έτος πλειστηριασμών που θα διενεργούνται από τις τράπεζες, ή όποιον άλλο «επενδυτή» εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια. Πρόκειται για ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών. Από τη μια πλευρά, με το σχετικά «περιορισμένο» αριθμό των κατά έτος πλειστηριασμών, αποφεύγονται οι αναταράξεις και η παραπέρα κατρακύλα των τιμών στην αγορά της κατοικίας. Από την άλλη, σε συνδυασμό και με τις άλλες υπό διαμόρφωση διατάξεις, εντείνονται οι εκβιασμοί απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να κόψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, για να ξεπληρώνουν τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται, στη βάση των «παρεχόμενων κριτηρίων», να κατεβάσει ακόμη περισσότερο το δίχτυ «προστασίας», στο 35% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Από την πλευρά τους, οι «εταίροι» βάζουν στο τραπέζι την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2018, σε συνδυασμό με την πώληση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, σε άλλα ενδιαφερόμενα αρπακτικά.

Το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια του «κουαρτέτου», κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν βέβαιες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ληξιπρόθεσμα χαράτσια στην Εφορία

Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία που προωθούν κυβέρνηση και «εταίροι» αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση επιβολής της περιβόητης «κουλτούρας πληρωμών». Μάλιστα, με στόχο να αρπάξουν από τα λαϊκά νοικοκυριά τα τρέχοντα χαράτσια, προβλέπουν την αποβολή από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» (τη ρύθμιση που φτάνει μέχρι 100 δόσεις) των νοικοκυριών που δε θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τόσο τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, όσο και τα νέα που προστίθενται συνεχώς, εντός των παρεχόμενων προθεσμιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιθώριο των 30 ημερών για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών «υποχρεώσεων» από όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούνη του 2016.

Στη συνέχεια, θα περιοριστεί σταδιακά στις 20 και τις 10 ημέρες, ώσπου το 2017 να έχει μηδενιστεί...

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα συμφώνησε τον Ιούλιο να δημιουργήσει ένα ταμείο για να εισπράξει τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έπρεπε να παράσχει ένα περίγραμμα του ταμείου μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό δεν έχει συμβεί, αλλά πρέπει να γίνει επειδή η βελτίωση της διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών συνδέεται με αυτό».

Πρόκειται για τη συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, όπου και θα συγκεντρωθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο νέο ταμείο θα περάσει και η κρατική συμμετοχή στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Π. Μοσκοβισί και ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφεραν μετά το Γιούρογκρουπ ότι υπάρχει ελληνική πρόταση για το «υπερταμείο», αλλά «βρίσκεται στα χέρια των θεσμών, δεν έχει δοθεί στους υπουργούς και η δουλειά πάνω στο θέμα συνεχίζεται».

Φαρμακοβιομηχανία: Στον αφρό οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις

Η συγκυβέρνηση δέχεται να άρει όλες τις εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων εκτός πατέντας προστασίας και των γενοσήμων κάτω από μια ορισμένη τιμή. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι το νέο καθεστώς να ισχύσει σε βάθος διετίας.

Πρόκειται για ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με τις κόντρες και την ενδοεπιχειρηματική διαπάλη στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία είχε ως αντικείμενο την «ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για έναρξη οργανωμένου διαλόγου με τους φορείς του κλάδου με σκοπό την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, «αποφασίστηκε η εκπόνηση συνολικής μελέτης για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του κλάδου, με στόχο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα/καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία μεταξύ άλλων «διαμαρτύρεται» για τα εξής: «Οι θεσμοί, με μία μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που λειτουργεί ως "Δούρειος Ιππος", επιχειρούν, μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής "μείωσης τιμών", να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα, σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε (...) Επιδιώκεται μια νέα βίαιη αναδιανομή της "πίτας" υπέρ των εισαγωγών, με τα ελληνικά φάρμακα να περιορίζονται στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς», ενώ «η απαξίωση του προσιτού ελληνικού φαρμάκου θα ανοίξει το δρόμο στην οριστική κυριαρχία των ξένων φαρμάκων, κυρίως των πολυεθνικών γενοσήμων και θα επιτρέψει επίσης και την εισβολή προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους»...

Παράλληλα, η ανάληψη «ισοδύναμων» μέτρων για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται να «κλειδώνει» με την αύξηση του φόρου σε «τυχερά παιχνίδια» του ΟΠΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ