Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Χάσμα απόψεων και «διάτρητη» εκεχειρία...

Αρμα του στρατού της ΠΓΔΜ «περιπολεί» 25 χλμ βόρεια των Σκοπίων

Associated Press

Αρμα του στρατού της ΠΓΔΜ «περιπολεί» 25 χλμ βόρεια των Σκοπίων
ΣΚΟΠΙΑ.-

Εκτός από τη συνέχιση της «διαπραγμάτευσης», η χτεσινή πρώτη συνάντηση των τεσσάρων σλαβομακεδονικών και αλβανικών κομμάτων παρουσία των «απεσταλμένων» της ΕΕ, των ΗΠΑ και του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν απέδωσε τίποτε άλλο πέρα από την επιβεβαίωση του αδιεξόδου που προκαλεί η απόρριψη από την αλβανική πλευρά των δυτικών προτάσεων.

Αν και οι δύο απεσταλμένοι εμφανίστηκαν «αισιόδοξοι» μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, με τον Αμερικανό Τζέιμς Πέρντιου να δηλώνει ότι «όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν να εργαστούν παραγωγικά με τις προτάσεις που υποβάλλαμε» και το Γάλλο Φρανσουά Λεοτάρ να εκτιμά ότι οι συζητήσεις πίσω από κλειστές θύρες ήτανε «πολύ θετικές», η «πρόοδος» για την οποία συλλήβδην έκαναν λόγο χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ στη Δύση μοιάζει ψευδεπίγραφη.

Και αυτό διότι η αλβανική πλευρά απορρίπτει, περίπου ασυζητητί, τις προτάσεις περί παραχώρησης «περισσότερων θέσεων στη δημόσια διοίκηση», χρήσης «της αλβανικής γλώσσας στα επίσημα έγγραφα» κ.ο.κ., που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερς» που έχει στη διάθεσή του το έγγραφο, προτείνουν οι Δυτικοί: το κόμμα των Αλβανών για τη Δημοκρατική Ευημερία όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών απέρριψαν την ουσία των προτάσεων. Ο Ζεχίρ Μπεκτέσι, εκπρόσωπος του κόμματος των Αλβανών για τη Δημοκρατική Ευημερία, δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «έχουμε σοβαρές ενστάσεις στο προταθέν έγγραφο», αν και «είναι απλώς ένα σχέδιο και όχι κάτι που μπορούμε αμέσως να απορρίψουμε ή να εγκρίνουμε». Από την πλευρά του ο Αρμπέν Τζαφέρι, τόνισε στο «Ρόιτερς»: «δεν ξεκίνησα τον πόλεμο, θέλω να τον τελειώσω»... «Αυτές οι προτάσεις είναι ανεπαρκείς για να τερματιστεί η σύγκρουση», επιμένοντας στο αίτημα περί δυνατότητας άσκησης βέτο από τους Αλβανούς σε αποφάσεις της Βουλής.

Σημαντικότατη ούτως ή άλλως μοιάζει να είναι η τοποθέτηση του Ιμέρ Ιμέρι, του ηγέτη του κόμματος των Αλβανών για τη Δημοκρατική Ευημερία, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι «εάν δεν υπήρχε Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός δε θα άρχιζε κανένας, σοβαρό διάλογο με τους Αλβανούς».

Αν και ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» δε μετέχει απευθείας στις διαδικασίες, ο αυτοπαρουσιαζόμενος ως «πολιτικός ηγέτης» του νέου UCK, Αλί Αχμέτι, έκανε χθες μια τοποθέτηση, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», υπέρ μιας «ομοσπονδιακής λύσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο Αχμέτι, ο οποίος υπέγραψε για λογαριασμό του UCK τη συμφωνία εκεχειρίας με τις αρχές της ΠΓΔΜ -με μεσολάβηση του ΝΑΤΟ- είπε πως «η διάσπαση της ΠΓΔΜ ουδέποτε υπήρξε τμήμα του πολιτικού μας προγράμματος». Μέχρι νεοτέρας...

Στις Βρυξέλλες ο λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, ΓΓ του ΝΑΤΟ, είπε ότι «δεν είμαστε απογοητευμένοι», αναφερόμενος στις αλβανικές αρνήσεις, αν και φάνηκε να αναγνωρίζει πως μια «γρήγορη λύση» δε μοιάζει πιθανή. Στο μεταξύ Δυτικός διπλωμάτης έλεγε προς το «Ρόιτερς» από τα Σκόπια, σε μια συνέχιση της (υποτιθέμενης) «πίεσης» προς την αλβανική πλευρά, πως «στο τραπέζι βρίσκονται όσα προτίθεται να δώσει η διεθνής κοινότητα και όσα αντέχει το στομάχι των Μακεδόνων», εκτιμώντας ακόμη πως «οι Αλβανοί δε θα πάρουν τίποτε παραπάνω». Οι διαπραγματεύσεις βέβαια συνεχίζονται σε επίπεδο «ειδικών», όπως ανακοίνωσαν οι απεσταλμένοι ΕΕ και ΗΠΑ. Είναι ακριβώς στις συζητήσεις περί συνταγματικών τροποποιήσεων, προεξοφλεί ο ανταποκριτής του «BBC World Service» στα Σκόπια Πολ Αντερσον, που θα «αρχίσουν τα προβλήματα».

Αποτιμώντας την κατάσταση ένας ακόμη Δυτικός διπλωμάτης είπε ότι «θα περάσει καιρός πριν δούμε την επιχείρηση του ΝΑΤΟ να ξεκινά».

Τέλος, μια ακόμη είδηση από το διπλωματικό πεδίο αναφέρει ότι η ΥπΕξ της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα, θα μεταβεί αύριο (Τετάρτη) στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό της, Κόλιν Πάουελ, και θα τον ενημερώσει για την κατάσταση στα Σκόπια και για την πορεία του διαλόγου.

Κατά φαντασία εκεχειρία

Αν και άπαντες οι Δυτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εκεχειρία που «κρατάει ακόμη», αναφέρονταν διαρκώς από την Παρασκευή ως και χτες αψιμαχίες και επεισόδια στο βορρά της χώρας, όπου δρα ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός». Το Σάββατο εκπρόσωπος των ανταρτών είπε πως «συνελήφθησαν» από τον UCK δύο έφεδροι του στρατού της ΠΓΔΜ που «λιποτάκτησαν από τη μονάδα τους». Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούσκοφσκι, εξέφραζε και πάλι χθες την ανησυχία του για αναφορές που λένε ότι οι αυτονομιστές κερδίζουν εδάφη γύρω από το Τέτοβο και στήνουν οδοφράγματα στα χωριά που ελέγχουν. Πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφεραν στο μεταξύ ότι υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Μακεδόνες παραστρατιωτικούς και Αλβανούς ενόπλους, με ένα μέλος του UCK νεκρό, αν και δεν υπήρξε ανεξάρτητη επιβεβαίωση της είδησης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδιδε στο μεταξύ ότι αγνοούνται επτά άτομα από την περασμένη Πέμπτη.

Την Κυριακή ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως περίπου 9.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στην ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο από την περασμένη Πέμπτη.

Τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με το «MakFax» και το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», αντάρτες κατά διαστήματα πυροβολούσαν εναντίον μονάδων των κυβερνητικών δυνάμεων, που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο - Γιάζιντσε. Κοντά στο χωριό Νεπρόστενο, ομάδα Αλβανών είχε τοποθετήσει σημείο ελέγχου και σταματούσε ΙΧ αυτοκίνητα, αφαιρώντας από τους επιβάτες χρήματα και κοσμήματα. Ενοπλες ομάδες εισήλθαν και στο χωριό Λέσοκ, κατοικούμενο κυρίως από Σλάβους, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αλβανοί αντάρτες έδιωξαν χτες από τη συνοικία Ντρένοβετς του Τετόβου ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας «Dnevnik» που επιχείρησε να μπει σε αυτή. Ενώ στο Κουμάνοβο ο UCK «ανασυγκροτεί» τις δυνάμεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ