Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κηρύγματα υποταγής του λαού στις επιδιώξεις του κεφαλαίου

...και κάλεσμα «συνεννόησης» στις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρ. Παυλόπουλο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρ. Παυλόπουλο
Την ικανοποίησή του για την «ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης» και το κλείσιμο «ενός κύκλου μεγάλης αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία» εξέφρασε, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσπερνώντας βέβαια το γεγονός ότι ο λαός ματώνει ακριβώς γι' αυτά τα κυβερνητικά... επιτεύγματα προς όφελος του ντόπιου κεφαλαίου.

Η γνωστή απάτη του «τέλους της ανηφόρας»

Γνωρίζοντας, βεβαίως, αυτή την πραγματικότητα, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να αναπαράγει τις γνωστές απατηλές προσδοκίες περί... τέλους της ανηφόρας για το λαό: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου κύκλου. Και αυτές τις μέρες περνάμε με επιτυχία έναν πολύ δύσκολο κάβο. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία, (...) κλείνει έτσι νομίζω ένας κύκλος μεγάλης αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία. Και από εδώ και στο εξής νομίζω ότι θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη άνεση να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα. Με κεντρικό και βασικό στόχο να φτάσουμε στο "φρύδι του βουνού", που λένε και στην πατρίδα μου, να περάσουμε τη δύσκολη ανηφόρα, να φτάσουμε σ' ένα ξέφωτο μεταμνημονιακό», δήλωσε.

Προετοιμάζοντας, μάλιστα, το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκές πολιτικής, κάλεσε σε... «σφίξιμο των δοντιών» στις «τελευταίες δύσκολες στροφές»: «Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να τα προσπαθήσουμε, να σφίξουμε τα δόντια με αποφασιστικότητα για τον τόπο. Διότι σ' αυτές τις τελευταίες δύσκολες στροφές τις ανηφορικές πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα» υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα συναίνεσης στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, υπενθυμίζοντάς τους το καθήκον τους να βάλουν πλάτη στα κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα. «Στα κρίσιμα όμως και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, το ονοματολογικό και βεβαίως, σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση. Και θα ήθελα, με αυτήν την έννοια, να σας ζητήσω, από τη θέση σας και το κύρος σας και τον πολιτειακό ρόλο σας, να συμβάλλετε σ' αυτήν την προσπάθεια» δήλωσε, απευθύνοντας το σχετικό κάλεσμα στον Πρ. Παυλόπουλο.

Σε μια επίδειξη... γαλαντομίας, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε στο λαό ότι η σκέψη της κυβέρνησης θα είναι στα βάσανά του! «Και να έχουμε, παράλληλα, τη σκέψη μας σε κείνους τους ανθρώπους που περνάνε πιο δύσκολα» τόλμησε να δηλώσει, σαν να πρόκειται για δυσκολίες... ουρανοκατέβατες.

Διαστρεβλώνοντας, μάλιστα, την πραγματικότητα, υπερασπίστηκε το νέο νόμο που καθιστά την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας έρμαιο των τραπεζών, ισχυριζόμενος ότι «κύριο μέλημά μας ήταν η προστασία των αδυνάμων και πράγματι, είμαι ευτυχής να πω ότι προστατεύθηκε το 60%»!

Για να αποκαλύψει αμέσως ότι πραγματικό μέλημα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ώστε «οι τράπεζες να μπορέσουν να ανακτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο, να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Διότι το πραγματικό, ουσιαστικό πρόβλημα της οικονομίας είναι πρόβλημα ρευστότητας, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε».

Σε μια προσπάθεια να φιλοτεχνήσει για την κυβέρνησή του το προφίλ του σωτήρα, ενώ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από κει που την άφησαν οι προκάτοχοί του, κατηγόρησε αυτούς που «έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες» και «τώρα κάθονται στη γαλαρία και κάνουν κριτική σ' αυτούς που προσπαθούν να το ανεβάσουν ξανά».

«Ενότητα» για να πετύχει το κεφάλαιο τους στόχους του

Απ' την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος - ανταποκρινόμενος στην προτροπή του Αλ. Τσίπρα για συνεννόηση στα κρίσιμα θέματα του κεφαλαίου - δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει στην προσπάθεια «μεγαλύτερης δυνατής συνεννόησης στα μεγάλα θέματα. Στα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές», όπως είπε, ομολογώντας ότι στα στρατηγικά προτάγματα του κεφαλαίου δεν υπάρχουν περιθώρια ανταγωνισμών ανάμεσα στο πολιτικό του προσωπικό.

Απαρίθμησε ως τέτοια ζητήματα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ευκαιρίας δοθείσης, επανέλαβε τις στρατηγικές επιλογές και τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, με πρώτο την παραμονή του εντός ΕΕ και ευρώ: «Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω από την πλευρά μου, είναι το γεγονός ότι με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού διασφαλίστηκε η πορεία της Ελλάδας εντός της ΕΕ και εντός της Ευρωζώνης (...) Αυτή τη στιγμή, εμείς εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις (...) από εκεί και πέρα μας δίνεται η ευκαιρία να αντιτάξουμε στους εταίρους μας ότι και εκείνοι οφείλουν να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως το παράδειγμα που αναφέρατε σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το παράδειγμα το οποίο συνιστά τη ρύθμιση του εθνικού χρέους (...) Οπως επίσης, οι υποχρεώσεις τους σχετικά με το θέμα του Προσφυγικού». Ως προς το τελευταίο, ο Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε τη συνδρομή της ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων.

Καταλήγοντας, στάθηκε και αυτός τόσο στη «συνεννόηση» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όσο και στη «μεγαλύτερη δυνατή ενότητα» πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου: «Για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, για να μπορέσουμε να αντιτάξουμε απέναντι στους εταίρους μας και τις δικές τους υποχρεώσεις, απαιτείται από τη δική μας πλευρά η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Στην πολιτική ζωή, βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ήσσονα θέματα. Στα μείζονα θέματα όμως - το τονίζω - στους εθνικούς στόχους, που δεν εξαρτώνται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων, δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί τη μάχη» ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ