Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΡΩΣΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στο επίκεντρο τα πεδία όπου βλέπει «ψητό» το κεφάλαιο

«Ανοιχτούς διαύλους» για μπίζνες και με ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους επιχειρεί να διατηρήσει η συγκυβέρνηση

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Α. Ντβορκόβιτς

Andrea Bonetti

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Α. Ντβορκόβιτς
Σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και υπουργούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πραγματοποίησε χτες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρκ. Ντβορκόβιτς, αρμόδιος για τη βιομηχανία και την ενέργεια, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα «συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών - συγκοινωνιών, των υποδομών και στον αγροδιατροφικό τομέα», τομείς δηλαδή στους οποίους βλέπουν «ψητό» για κερδοφόρες συνεργασίες ελληνικοί και ρωσικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Με αυτό ακριβώς το κριτήριο, των δυνατοτήτων για μπίζνες που βλέπουν τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που «τρέχει» πιο ανοιχτά τη στοίχισή της με τους αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με το ρωσικό κεφάλαιο. Σε αυτά τα πλαίσια, στις χτεσινές επαφές συζητήθηκαν πτυχές της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα και την Τρίτη 24/11 στο Σότσι, καθώς και η προετοιμασία του Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας - Ρωσίας 2016.

Ιδιωτικοποιήσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή

Ο Α. Ντβορκόβιτς είχε ακόμα συναντήσεις με την ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πλαίσιο του εκδηλωμένου ενδιαφέροντος ρώσικων εταιρειών για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε διαγωνισμούς που είναι εν εξελίξει και όπου εκδηλώνεται το ρωσικό ενδιαφέρον. Επίσης, συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εμφαση δόθηκε σε τομείς Υποδομών, Τουρισμού και Ενέργειας».

Τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο και στη συνάντηση του Α. Ντβορκόβιτς με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, με τον τελευταίο μάλιστα να αναφέρει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους σιδηρόδρομους και τα λιμάνια της χώρας παραμένει έντονο, παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα και ήθελε τη Ρωσία να αποσύρεται από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τις αερομεταφορές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Επίσης, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών, συζήτησαν θέματα ελληνορωσικής συνεργασίας σε τρίτες χώρες, «δηλαδή τους όρους που οι ρωσικές και οι ελληνικές εταιρείες από κοινού θα συμμετέχουν σε έργα τόσο των βαλκανικών χωρών, ασιατικών χωρών αλλά και χωρών της Μέσης Ανατολής».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα θέματα συνεργασίας με τη Ρωσία εκτείνονται επίσης και στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των λιμανιών και επιβεβαίωσε πως το ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πάει... «πακέτο προφανώς» με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αφήνοντας, τέλος, παρά τις αρχικές διαψεύσεις του, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το ενδιαφέρον εταιρειών από τη Ρωσία και άλλες χώρες από τους σχετικούς διαγωνισμούς, ισχυρίστηκε ότι τότε θα «έχουν τις ευθύνες τους αυτοί που χειρίστηκαν αυτούς τους διαγωνισμούς και αυτοί που σχεδίασαν αυτούς τους διαγωνισμούς».

Με χαμηλούς τόνους στα Ενεργειακά

Σαφώς λιγότερα ήταν αυτά που ειπώθηκαν δημοσίως για όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Ρώσου αξιωματούχου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη. Στην ιδιαίτερα... λιτή ενημέρωση, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και «ιδιαίτερα το ζήτημα του νότιου ευρωπαϊκού αγωγού φυσικού αερίου».

Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι στα Ενεργειακά είναι ακόμα πιο σαφής το τελευταίο διάστημα η πλήρης στοίχιση της συγκυβέρνησης στα σχέδια των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα σχέδια για το «νότιο ευρωπαϊκό αγωγό» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, οι τόνοι έχουν πέσει σε τέτοιο βαθμό, που ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε πρόσφατα ότι «η ελληνική κυβέρνηση, όταν και εφόσον φτάσουν οι ρωσικοί αγωγοί μέχρι τα σύνορά μας, δε θα τους απαγορεύσει τη διέλευση»...

Διατηρείται το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα

Αμεσα συνδεδεμένο με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία είναι το εμπάργκο που έχει επιβληθεί για τα ελληνικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα στη ρωσική αγορά και οποιαδήποτε αλλαγή στάσης της ρωσικής ηγεσίας προϋποθέτει ανάλογες εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ.

Το παραπάνω ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Α. Ντβορκόβιτς, συνοδευόμενος από το Ρώσο υφυπουργό Γεωργίας, Α. Μασλόφ, παρά το γεγονός ότι η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου κάνει λόγο περί «παραθύρου» που έμεινε ανοιχτό για μερική άρση των κυρώσεων.

Κατά τ' άλλα, η ρωσική πλευρά θα καταθέσει σύντομα συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία «μηχανισμού μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες είτε από αμιγώς ρωσικές», εξέλιξη που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.

Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου η ρωσική πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων. Να σημειωθεί ότι οι εγχώριες εταιρείες του κλάδου, αν και εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη παραγωγικών μεγεθών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στο επίκεντρο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους παρουσιάζουν μεγάλη δανειακή έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ