Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Προ των πυλών» ο νέος κύκλος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Συντάξεις και Ασφαλιστικό στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ

Για την επόμενη δέσμη προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων βάζει πλώρη η συγκυβέρνηση, μετά και την εκταμίευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος, στη βάση των ήδη ψηφισμένων μέτρων του τρίτου μνημονίου.

Από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο επικεφαλής, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τη διοίκηση των τραπεζών και το συνταξιοδοτικό.

Διευκρινίζοντας παραπέρα, τόνισε ότι «για το ΔΝΤ, το συνταξιοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοσιονομική σταθερότητα και αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

«Η απόφαση της εκταμίευσης από τον ESM αντανακλά την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, η οποία εφάρμοσε μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι σημαντικές για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο διοικητής του ΕSM, Κλ. Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος συνέδεσε την προοπτική της ανάκαμψης με την τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων του μνημονίου: «Αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα επιτρέψουν να γίνει ορατή πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης», κατέληξε. Η εκταμίευση των ενισχύσεων της Ευρωζώνης, προς τις ελληνικές τράπεζες θα αποδεσμευτεί το προσεχές διάστημα, περί τα τέλη Νοέμβρη, αφού ξεκαθαρίσουν τα τελικά στοιχεία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ανακοίνωση του ESM, η δόση των 2 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, στο συμψηφισμό οφειλών για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, καθώς και για την κρατική συμμετοχή σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα «διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ»...

Γιούρογκρουπ με ατζέντα το επόμενο πακέτο

Στη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που ακολούθησε αυτή του ΕSM (η διοίκηση του οποίου απαρτίζεται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης), συζητήθηκε το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο.

Στο επίκεντρο ανεβαίνουν πλέον τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, των συντάξεων, η αύξηση του φόρου εισοδήματος στους φτωχούς αγρότες, οι «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων, η καθιέρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με παραπέρα συμπίεση των σχετικών κονδυλίων.

Στη λίστα της «επόμενης μέρας» περιλαμβάνεται επίσης σειρά διαρθρωτικών μέτρων, όπως η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ με απελευθερώσεις και άλλα μέτρα, η συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σε ανάρτηση σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε ότι το Γιούρογκρουπ «καλωσορίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι θα υλοποιήσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου αναμένεται να ξεκινήσει το Γενάρη.

Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να «γκρουπάρει» το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο σε περισσότερες από μια «δόσεις» και νομοσχέδια. Με απόλυτα δεδομένη την απόφασή της να εφαρμόσει το σύνολο των μέτρων, βάζει στο τραπέζι τη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να διαχειριστεί, κατά βάση σε επικοινωνιακό επίπεδο, τις λαϊκές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητική επιδίωξη είναι η μετάθεση για τις αρχές του 2016 των ζητημάτων της φορολογίας στους φτωχούς αγρότες, την ενσωμάτωση της λεγόμενης «έκτακτης εισφοράς» στην κλίμακα εισοδήματος και το νέο τρόπο φορολόγησης των ενοικίων. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος, η πρόσθετη αφαίμαξη θα εφαρμοστεί πάνω στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016.

Με τις πλάτες του ΣΕΒ

«Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση, την κοινωνική και αντιπολιτευτική ανοχή για να εφαρμόσει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την οριστική απομάκρυνση από τη "ζώνη κινδύνου" της χώρας και την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας»...

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας στη συνάντηση κορυφής των βιομηχανικών και εργοδοτικών συνδέσμων της Ευρώπης (BUSINESSEUROPE), στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, συνδέοντας ουσιαστικά τις κυβερνητικές αποφάσεις και διαχειριστικές ικανότητες σε ό,τι αφορά στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής, κάλεσε για «μαζικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και επιχειρηματικές συνεργασίες που μπορούν να έχουν αμοιβαίο όφελος».

Και, βέβαια, η προσέλκυση των μονοπωλίων και των κερδοφόρων επενδύσεων στηρίζεται στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τόνισε και τα παρακάτω:

-- «Ο επικείμενος εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος με σκοπό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο, θα συμβάλει καθοριστικά στη μακροοικονομική εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας, φέρνοντας πιο κοντά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα ακολουθήσει».

-- Η«επιτυχής διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος με τη συμμετοχή ιδιωτών, η οποία, σεσυνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων θα αναδιατάξουν το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα».

-- «Η ολοκλήρωση αυτού του ενάρετου κύκλου μακροοικονομικής σταθερότητας θα φέρει μαζί της επενδύσεις και ανάπτυξη και γι' αυτό δεν πρέπει να υπονομευθεί από αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην «υπερφορολόγηση στην ελληνική παραγωγή και επιχειρηματικότητα», εστιάζοντας στην ανάγκη του κεφαλαίου να μην υπάρξει αύξηση του «μη μισθολογικού κόστους» και επιβολή πρόσθετων φόρων στην παραγωγή.

-- «Η Ελλάδα για να αποφύγει τον φαύλο κύκλο μιας στασιμο-αβεβαιότητας έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό σοκ, που μπορεί να προέλθει μόνο από τις μαζικές άμεσες ξένες επενδύσεις και από ευρείας κλίμακας αποκρατικοποιήσεις, με σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης παραγωγικής βάσης και υποδομών», τόνισε χαρακτηριστικά...

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να φορτώνεται χασούρα που αναμένεται να πλησιάσει στα 40 δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (τρίτη στη σειρά από το 2013).

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ:

-- Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα, «απαιτεί περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων αδυναμιών, ιδίως αυτών που απορρέουν από το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

-- «Καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

-- «Καλωσορίζουμε επίσης την επιβεβαίωση ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο του νόμου για τους πλειστηριασμούς, θα γίνει από ανεξάρτητους εκτιμητές υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας».

Να σημειωθεί ότι σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών ύψους 14,4 δισ. ευρώ, οι τραπεζικοί όμιλοι συγκεντρώνουν τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ μέσω των προσφορών από ιδιώτες επενδυτές και ακόμη 3,3 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ανταλλαγής ομολόγων με νέες μετοχές, με το συνολικό ποσό (χωρίς την κρατική συμμετοχή) να υπολογίζεται στα 8,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση σε ενημερωτικό σημείωμα, τονίζει:

-- «Το ποσό που θα αντληθεί από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους». Πρόκειται για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης που δεν θα πάρουν τη μορφή του κρατικού χρέους, σηματοδοτούν την αντίστοιχη, και μάλιστα στο πολλαπλάσιο, καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων του κρατικού ΤΧΣ.

-- «Διεσώθησαν όλες οι μεγάλες τράπεζες, καθώς σε περίπτωση μη κάλυψης των βασικών κεφαλαιακών αναγκών τους από ιδιώτες τότε θα οδηγούμασταν σε διαδικασία εξυγίανσης, που θα απομάκρυνε τους επενδυτές και θα αύξαινε σημαντικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης για το ελληνικό δημόσιο και συνεπώς το δημόσιο χρέος». Σε αυτό το πλαίσιο, επί της ουσίας ομολογούν ότι σε αυτήν τη φάση, η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, που διασώθηκαν με πακτωλό κρατικού χρήματος, ήταν και η καλύτερη λύση, την οποία και διεκπεραίωσε (σε όφελος του κεφαλαίου), η σημερινή συγκυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ