Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το νέο μακελειό

Μετά από ένα ακόμα μακελειό με ενόπλους στις ΗΠΑ
Μετά από ένα ακόμα μακελειό με ενόπλους στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προβληματισμό και αποτροπιασμό στη χώρα με το παγκόσμιο ρεκόρ οπλοκατοχής προκαλεί το νέο μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο της Νότιας Καλιφόρνιας, που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων, τον τραυματισμό άλλων 17 και δράστες ένα ζευγάρι νεαρών Μουσουλμάνων με καταγωγή από τη νότια Ασία, που σκοτώθηκε μετά από τετράωρη αστυνομική καταδίωξη χτες ξημερώματα.

Ως δράστες του μακελειού σε αίθουσα εκδηλώσεων κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες αναφέρθηκαν ο 28χρονος Αμερικανός πολίτης Σαγέντ Ριζβάν Φαρούκ και η 27χρονη σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, πακιστανικής καταγωγής, που ζούσε χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Αγνωστα είναι τα κίνητρα που τους ώθησαν να οπλιστούν σαν αστακοί και να εισβάλουν, με στρατιωτική αμφίεση, στο κέντρο υγείας, με αυτόματα πυροβόλα και πιστόλια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν απέκλεισε χτες βράδυ το μακελειό να είναι και τρομοκρατική επίθεση, σημειώνοντας εντούτοις ότι ακόμη είναι νωρίς, μιας που η επίθεση θα μπορούσε να αποδοθεί και σε πιθανές διαφορές στον εργασιακό χώρο. Ο ίδιος σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα για να μειωθούν τα εκατοντάδες φονικά με όπλα που σημειώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και «να γίνουν βήματα» για να καταστεί δυσκολότερη η οπλοκατοχή.

Αντίθετα με το διστακτικό Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Χουσάμ Αϊλούς, επικεφαλής του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) στην Καλιφόρνια, έσπευσε να χαρακτηρίσει την αιματηρή επίθεση «τρομοκρατική» και την καταδίκασε «κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα».

Το ζευγάρι των δραστών δεν άφησε πίσω του μόνο ερωτηματικά για τα κίνητρα του φονικού, αλλά και ένα εξάμηνο κοριτσάκι, το οποίο είχαν παραδώσει μερικές ώρες πριν την επίθεση στη μητέρα του Φαρούκ, με τη δικαιολογία ότι θα πήγαιναν σε γιατρό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Φαρούκ, που είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, εργαζόταν ως ειδικός για θέματα υγείας για την κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο και επιθεωρούσε εστιατόρια για τυχόν παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής. Στο πλαίσιο της δουλειάς του, επιθεωρούσε επίσης πισίνες σε διάφορες εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται διαμερίσματα, συγκροτήματα κατοικιών και λέσχες. Στα αρχεία φαίνεται ότι ασκούσε τα καθήκοντά του μέχρι αρκετά πρόσφατα, δηλαδή τον περασμένο Ιούλη. Η καταγωγή της οικογένειας του Φαρούκ είναι από τη νότια Ασία, ενώ η Μαλίκ πιστεύεται ότι κατάγεται από το Πακιστάν και είχε ζήσει στη Σαουδική Αραβία προτού πάει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αϊλούς. Ο Φαρούκ είχε ένα μεγαλύτερο αδελφό, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους «Los Angeles Times», ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία απ' όπου επέστρεψε με σύζυγο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο, Τζάροντ Μπέργκουαν, δήλωσε ότι το μακελειό είχε «σίγουρα προγραμματιστεί εκ των προτέρων», προσθέτοντας ότι οι δράστες άφησαν στον τόπο της σφαγής «διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Πρόκειται για το χειρότερο μακελειό στις ΗΠΑ, έπειτα από εκείνο που προκάλεσε ένας 20χρονος Αμερικανός στα μέσα Δεκέμβρη 2012 σε δημοτικό σχολείο στο Νιούτον του Κονέκτικατ, σκοτώνοντας 20 μαθητές και έξι δασκάλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ