Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μπλόκαραν πλοίο με μειωμένη σύνθεση

Στο λιμάνι της Πάτρας ακινητοποίησαν χτες το πρωί τα ναυτεργατικά σωματεία το πλοίο «ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ», το οποίο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει για νησιά του Ιονίου με οργανική σύνθεση μειωμένη κατά 12 ναυτεργάτες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την προστασία της ζωής επιβατών και ναυτεργατών. Την άδεια για τη μειωμένη σύνθεση έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε στις 27 Νοέμβρη, συνεχίζοντας την άκρως επικίνδυνη τακτική της έκδοσης ειδικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα, η οργανική σύνθεση του «ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ», μέχρι πριν την έκδοση της απόφασης, αποτελούταν από 40 ναυτεργάτες. Χτες ήταν το πρώτο του ταξίδι από Πάτρα για Σάμη - Κεφαλονιά και Ιθάκη με ...28 ναυτεργάτες! Σημειώνουμε ότι η οργανική σύνθεση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όπως έδειξαν και τα ναυτικά «ατυχήματα» με το «ΝΟRΜΑΝ ATLANTIC» ή το «SEA DIAMOND».

Επιπλέον, στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η σίτιση του πληρώματος, «ανοίγοντας την όρεξη» συνολικά των εφοπλιστών και γυρίζοντας δεκαετίες πίσω τις συνθήκες εργασίας στα καράβια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Εφόσον διατίθεται τροφή στο πλήρωμα, στην ανωτέρω οργανική σύνθεση προστίθεται ένας μάγειρας β', ένας χυτροκαθαριστής και ένας βοηθός φροντιστή»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ