Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΝΔ
Παρασκηνιακές διεργασίες με φόντο την επόμενη μέρα

Εάν αναδεικνύεται ένα πολύ σοβαρό στοιχείο από τις εξελίξεις στη διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ, με τους τσακωμούς, τις αντεγκλήσεις, τα τεχνικά προβλήματα που «τα τινάζουν όλα στον αέρα», αυτό είναι το εξής: όσα συμβαίνουν, αντανακλούν τη σύγκρουση τμημάτων του κεφαλαίου, τα οποία σαφώς ενδιαφέρονται γι' αυτές τις εξελίξεις, που γίνονται στο πλαίσιο των γενικότερων διεργασιών, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Αλλωστε, η επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικά στη λεγόμενη «κεντροδεξιά» δεν αφορά μόνο αυτό καθ' αυτό το χώρο. Και έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον εκπροσώπων τμημάτων του κεφαλαίου, που σαφώς ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση ενός κεντροδεξιού πόλου, ο οποίος θα παίζει ρόλο στην υλοποίηση της πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Είναι γεγονός ότι μια χαρτογράφηση του ποια αστικά συμφέροντα στηρίζουν ποιον, μπορεί να την περιγράψει εύκολα κάποιος που γνωρίζει όσα συμβαίνουν στους κόλπους της ΝΔ και των υποψήφιων για την προεδρία. Και πραγματικά, παρά την όποια σχετικότητα έχουν τέτοιες χαρτογραφήσεις, έχει μεγάλο ενδιαφέρον... Είναι, επίσης, αλήθεια ότι οι παρασκηνιακές διεργασίες οργιάζουν και θα κορυφωθούν μέχρι τις 20 Δεκέμβρη, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές. Σε αυτές δεν εμπλέκονται αποκλειστικά και μόνο πολιτικά πρόσωπα από το χώρο της ΝΔ. Ωστόσο, η ανάδειξη νέου προέδρου δε θα σημάνει και το τέλος αυτών των διεργασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχει εμπεδωθεί ανάμεσα στους υποψήφιους - και όχι μόνο - το ενδεχόμενο της διάσπασης. Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν ότι οι σχεδιασμοί της επόμενης μέρας παίρνουν υπόψη τους ακριβώς αυτό. Οπως επίσης και το ότι η ενδεχόμενη διάσπαση έχει συνυπολογίσει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, είτε καθιερωθεί απλή αναλογική (σ.σ. ευνοεί την ύπαρξη πολλών κομμάτων), είτε καθιερωθεί σύστημα που ευνοεί τους συνασπισμούς κομμάτων.

Ορισμένες πληροφορίες που διακινούνται από γνωρίζοντες, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στα στρατόπεδα των τεσσάρων υποψηφίων, αναφέρουν τα εξής:

-- Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που φαίνεται να στηρίζουν οι Καραμανλικοί αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, έχει ξεκαθαρίσει πως θα επιδιώξει συναίνεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης μιλάει ανοιχτά για συνεννόηση. Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη συζητούν πως δεν αποκλείεται να ψηφίσουν κάποια νομοθετήματα το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανή εκλογή Μεϊμαράκη θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντική προώθηση άλλων, νεότερων σε ηλικία στελεχών της ΝΔ, στα οποία επενδύουν ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

-- Πολλοί θεωρούν ότι και η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα μπορεί να συσπειρώσει πιο ακροδεξιές, εθνικιστικές τάσεις. Αλλοι θεωρούν ότι η πλευρά Τζιτζικώστα δεν αποκλείεται να επιχειρήσει προσέγγιση εάν εκλεγεί ο Β. Μεϊμαράκης. Και γι' αυτή την πλευρά γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με κάποια να δραστηριοποιούνται στη Β. Ελλάδα.

-- Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ενδεχόμενο της συναίνεσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απομακρύνεται, τουλάχιστον με τη μορφή που την αναζητά η πλευρά Μεϊμαράκη. Η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να στηρίζεται επίσης από συγκεκριμένο μπλοκ επιχειρηματικών συμφερόντων που συνδέεται με γνωστό ΜΜΕ.

-- Η πλευρά του Αδωνι Γεωργιάδη, που φέρεται να στηρίζεται από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (σ.σ. εάν κρίνουμε και από τις δηλώσεις Γεωργιάδη), παίζει σε πολλά ταμπλό. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως η σύγκλιση με την πλευρά Μητσοτάκη είναι πιο κοντά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε η σκέψη για παραίτηση Γεωργιάδη από τη διαδικασία και δήλωση στήριξης στον Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μάλλον απομακρύνεται προς το παρόν και αμφότεροι θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο β' γύρο, εάν υπάρξει...

Το σίγουρο είναι ένα. Πως οι εξελίξεις στη ΝΔ μόνο μια εσωκομματική υπόθεση δεν είναι. Η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να υπάρχει ένας εναλλακτικός πόλος σε αυτόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να εξυπηρετεί τα σχέδιά τους, είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα για την αστική τάξη. Αφορά την εξασφάλιση της σταθερής και ομαλής κυβερνητικής εναλλαγής, που ενώ θα αξιοποιεί την κάθε φορά λαϊκή δυσαρέσκεια, δε θα διαταράσσει την προσήλωση στη στρατηγική του κεφαλαίου.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ